Prljavština će NESTATI u trenu: 27 zaista briljantnih trikova za čišćenje koji će učiniti da vaš dom zablista!

Objavljeno:

Čišćenje kuhinje i kupatila mnogi od nas vide kao posao za kaznu. Gdje u stanu ima više masnoće, zagorjelog suđa i ostalih aparata koji svakodnevno dobijaju puno posla. Prikupili smo za vas 27 genijalnih savjeta, trikova i savjeta kako da vaša kuhinja bude blistava čista bez napora i ribanja.

Sjajne slavine

Dovoljno je natopiti papirnate ubruse ili male krpice u sirće i staviti ih na slavinu. 30 do 40 minuta će biti dovoljno. Vaga će nestati, a slavine će zasjati kao nikada do sada.

Bijela kada

Namočite vatu u sapun ili izbjeljivač za rublje i nanesite je na zamrljana mjesta u kadi. Ostavite da djeluje preko noći, a zatim isperite.

Uklanjanje rđe

Da biste se riješili rđe, prerežite limun na pola, a polovinu umočite u sol. Nakon toga, dovoljno je istrljati zarđale površine, ostaviti da djeluje i isprati.

Visoki sjaj

Napunite kadu vrućom vodom i dodajte malo izbjeljivača s kisikom. Ostavite kadu tretiranu preko noći. Ujutro će vaša kada izgledati kao nova.

Mrlje pod tušem

Sapun se često taloži na staklu pod tušem i katastrofa nas pogađa ako to ne primijetimo. Sapun se stvrdne i tada ga je prilično teško ukloniti. Ako vam se dogodila takva situacija, dovoljno je da mrlje uništite tvrdom četkom, npr. Za farbanje i korištenje bilo kojeg sredstva za čišćenje stakla.

Čista granitna ploča

Granitne ploče mogu se lako očistiti toplom vodom i blagim deterdžentom. Alternativno, možete isprobati ovo rješenje. Samo pomiješajte 2 šolje tople vode, 1/4 šolje alkohola i 5-6 kapi sapuna.

Čišćenje sudopera
08 5.jpg

Započnite posipanjem malo sode bikarbone na mokru površinu sudopera. Zatim, koristeći spužvu za čišćenje umočenu u peroksid, nježno istrljajte sudoper. Za nekoliko minuta sve mrlje i stare posjekotine nestaju.

Ako ste jedan od onih koji čišćenje, ribanje i čišćenje smatraju “nužnim zlom”, donosimo vam genijalne trikove i poboljšanja koja će vam olakšati život.

Mrlje na tepihu

Prvo napravite rastvor za čišćenje koristeći 1 deo sirćeta i 2 dela vode. Umočite krpu u rastvor i nanesite na mrlje. Stavite peškir preko mrlje i stavite vruću peglu preko nje oko 30 sekundi.

Čista mašina za pranje veša = čist veš

Ako želite da vam rublje nakon pranja bude zaista čisto i mirisno, ne morate kupovati skupe proizvode iz trgovine. Umesto pudera i gelova u mašinu za pranje veša sipajte obično sirće. Uključite najduži način pranja sa najvišom temperaturom. Mašina za pranje veša će biti čista, a vaš veš će konačno biti čist i mirisan.

Sirće je odlično i za zaštitu boje odjeće. U pranje dodajte 1/3 šolje sirćeta i operite kao i obično.

Ako i dalje nađete dlake kućnih ljubimaca na odjeći nakon pranja, koristite i sirće. Dodaj ga

u perilicu zajedno sa odećom i podesite režim dugog pranja.

Igračke

Svi roditelji će obožavati ovaj trik. Igračke s kojima se djeca igraju obično leže na tlu i skupljaju prašinu i drugu prljavštinu. Najbolji način da ih sve očistite odjednom je da male plastične i plišane igračke stavite u namotane vrećice i jednostavno ih operete u mašini za pranje veša. Druga opcija je jednostavno pranje plastičnih igračaka u mašini za sudove.

Rešetka kao nova

Pripremićemo plastične vrećice koje se mogu ponovo zatvoriti, sirće i dublji pleh. U vrećice stavite rešetku i sipajte sirće i vodu u omjeru 1:1. Zatvorimo, stavimo na pleh i ostavimo da se namače preko noći. Sutradan samo protrljajte krpom, prljavština se sama skida. Isperite pod mlazom vode i to je to!

Napomena: Ako imate veću rešetku, dovoljno je da je potopite u šerpu sa vodom i sirćetom. Ostavite da se namače.

Pećnica je opet kao nova bez ikakvog napora
Mrzite čišćenje pećnice? Samo uradi OVO i biće ponovo kao nov!

trebamo:
250 ml bijelog sirćeta

1 litar vode

Baker

1 pakovanje praha za dizanje

Procedura:
Sipajte vodu i sirće u posudu za pečenje sa višim ivicama. Stavili smo je u rernu i zagrejali na 150 stepeni. Kada voda i sirće proključaju, ostavite tečnost u rerni još 30 minuta, a zatim isključite rernu.

Izvadite pleh iz rerne i dodajte kesicu praška za pecivo. Kada se pećnica ohladi, jednostavno obrišite unutrašnjost pećnice mješavinom sirćeta, vode i praha – pošto će se prljavština i masnoća popustiti zbog vrućine i mješavine octa, to će biti zaista lako. Zatim je dovoljno da unutrašnjost obrišete krpom namočenom u čistu vodu i gotovi smo.

Kako ukloniti dječje umjetnine s poda i zidova?

Ako vaša djeca imaju umjetničku dušu, sigurno ste već našli njihova djela čak i na mjestima gdje definitivno nemaju šta da rade. Evo nekoliko savjeta kako ukloniti crteže.

Koristite pastu za zube na stolu ili podu. Jednostavno nanesite na nacrtana područja i izribajte spužvom.

Na zid iscrtan markerima poprskajte lak za kosu ili dezodorans.

Druga metoda je korištenje sode bikarbone i sunđera.

Proliveni lak

Ako ste ikada prosuli lak za nokte, znate tačno šta je to. Dvostruka nesreća – izgubit ćete skupi kozmetički proizvod, a istovremeno ćete pouzdano uništiti površinu na kojoj se lak taloži. Daćemo vam najbolje trikove da se nosite sa ovom malom katastrofom.

Ako se boja još nije osušila, uzmite sredstvo za uklanjanje boje i dobro ga očistite.

Ako je područje suvo, poprskajte ga lakom za kosu, a zatim ga obrišite toplom vodom sa sapunom.

Da li je boja dospela na tepih? Ako mislite da u ovom slučaju ništa neće pomoći, varate se. Samo koristite alkohol za trljanje. Umočite krpu u nju i pređite preko kontaminiranog područja. Alkohol će otopiti lak i moći ćete ga lako ukloniti.

Kamenac i mrlje na WC šolji

Vaša omiljena zaslađena CocaCola limunada dovoljna je da ih uklonite. Sipajte nekoliko šoljica direktno u posudu i ostavite da odstoji 30 minuta do 1 sat. Za jači efekat čišćenja, ostavite ga cijelu noć. Još jedan dokazan savjet je korištenje običnog sirćeta umjesto koka-kole.

Mikrovalna pećnica

Mikrovalnu pećnicu možete očistiti za 5 minuta. Narežite limun na kockice i stavite u šolju vode. Dodajte kašičicu mlevenog cimeta i stavite u kolač od šargarepe. Ostavite da djeluje 5-10 minuta na nižoj snazi. Limun otpušta osušenu prljavštinu i djeluje kao dezinficijens. Cimet uklanja neugodne mirise.

Hood

Za 15 minuta možete očistiti začepljen filter iz haube. Jednostavno ga potopite u rastvor soli, vode i limunske kiseline – rastvorite 4 kašike soli i 3 kašičice kiseline u 1 litru vode. Ako je mast previše tvrdoglava, posudu sa tečnošću i poklopcem prebacite na vatru i ostavite da se kuva neko vreme. Prljavština će pasti dolje.

Izgoreo lonac

U tome će vam savršeno pomoći obični životinjski ugljen. Zdrobite nekoliko tableta u prah i sipajte u lonac i ostavite da djeluje 15-20 minuta. Zatim prelijte hladnom vodom i ostavite da djeluje još 30 minuta. Nakon toga samo operite lonac kao i svako drugo posuđe. I sami ćete se uveriti kako će se prljavština lako skinuti sa površine.

Kozni namestaj ponovo kao nov

U posudi pomiješajte ¼ šolje sirćeta, ¼ šolje maslinovog ulja i 5-10 kapi eteričnog ulja limuna ili narandže (tečni sastojci – sirće i ulje neće se potpuno sjediniti jer imaju različite gustine). Usisajte kožni namještaj, a zatim ga obrišite vlažnom krpom. Umočite papirnati ubrus u otopinu i prvo ga testirajte na malom dijelu namještaja. Lagano utrljajte površinu krpom umočenom u proizvod kružnim pokretima i ostavite da se osuši – cca 15-20 minuta. Zatim obrišite čistom vlažnom krpom.

Dječji puder će uštedjeti mrlje od ulja i masti

Trebali biste imati pri ruci puder za bebe čak i ako vašoj djeci ne treba dugo vremena. Savršeno je prikladan u slučaju da se na vašoj odjeći pojavi masna mrlja. Pospite bebi puder na mrlju i ostavite 15 minuta. Prašak izvlači masnoću iz vlakana i upija je u sebe. Zatim samo operite odjeću kao i obično.

Nema više mirisa u frižideru

Dovoljno je prebrisati frižider mješavinom vode i sirćeta – pomiješanim u omjeru 1:1. Obrišemo ga, pustimo da se prozrači i možemo ponovo staviti svu hranu unutra, neće biti ni traga mirisu. Ako ste ostavili pokvarenu hranu u frižideru, a miris je jako jak, umesto sirćeta koristite amonijak. Međutim, nemojte zaboraviti ostaviti frižider da se prozrači najmanje 12 sati.

Pločice na zidu kuhinje

Često su premazani masnoćom, prskanjem hrane i osušenim dimovima od kuvanja. Najlakši način za uklanjanje ovih nečistoća je da se 4 supene kašike boraksa, 100 ml sirćeta i 100 ml tečnog amonijaka rastvore u 4 litre tople vode. Navlažite površinu smjesom i nježno obrišite prljavštinu. Djeluje kao šarm!

Mast i mat premaz na kuhinjskom pultu

Najlakši način da ga uklonite je starim trikom – mješavinom ulja i sode bikarbone. Pomiješajte u istom omjeru i dobijenu pastu namažite na prljavu površinu i ostavite da djeluje 30 minuta. Zatim obrišite mokrim sunđerom i možete uživati ​​u kuhinjskom pultu koji blista od čistoće.

Mikser

Najlakši način da ga očistite odmah nakon upotrebe je da u njega sipate malo vode i nekoliko kapi sapuna. Zatvorite i uključite ga na 20 sekundi. Zatim dobro isperite vodom i gotovi ste.

Mlin za kafu

Najlakši način da ga očistite je da u njega jednostavno sameljete šaku riže. Ova ideja je odlična i ako ste mlin za mljevenje aromatičnih začina i morate se riješiti njihove jake arome.

Smrdljiva kanta

Sipajte sirće i ledenu vodu na dno korpe. Ostavite dok se led ne otopi, a zatim samo isperite čistom vodom. Miris će nestati.

Tragovi kafe i crnog čaja

Sve ovako zaprljano posuđe jednostavno potopite u vodu sa sirćetom – pomiješanim u istom omjeru. Zatim operite kao i obično i neće ostati mrlje.

PREUZETO

Povezano

Najnovije