Bijeli luk za zimu sadim samo preko NOVINSKOG TRIKA! Savršena metoda sadnje za sve zaposlene ljude

Objavljeno:

Beli luk za zimu može se saditi od kraja septembra do kraja oktobra. Isprobala sam ovaj novinski trik, nećete požaliti!

Najvažnija stvar kod sadnje bijelog luka za zimu je da se to uradi prije nego što se zemlja smrzne kako bi bijeli luk imao vremena da se ukorijeni. Nema potrebe da žurite, jer za beli luk treba oko nedelju dana.

Sadnjom najmanje sedam dana prije mraza osiguravate da ne izmrzne i dobro prezimi.

Moj omiljeni način uzgoja bijelog luka je kroz novine. Nazivaju je i lijenja metoda, jer je briga za budućnost minimalna!

Sadnja bijelog luka kroz novine
Prvo pripremamo mjesto. Stavite kantu vode pored cvjetnjaka. Uzmite stare novine i pripremite ih da budu debljine 4 stranice.

Započnite pokrivanje kreveta novinama tako što ćete uzeti pripremljeni sloj novinskih stranica, umočiti ih u vodu i postaviti po cijeloj površini kreveta u preklopu tako da nijedan dio kreveta ne ostane nepokriven.

Mokre novine su mekane, čvrsto se drže tla i ne dižu se na vjetru. Da biste bili sigurni, možete ga prekriti kompostom.

Uzimamo klin i njime pravimo bunare iste dubine. Trebalo bi da bude oko 10 cm.

Drugi načini?
Možete odabrati i drugu vrstu papira umjesto novina. Na primjer, stare, neiskorištene tapete ili prekrivna celuloza koju koriste moleri, na primjer.

Zimi služe kao sloj protiv smrzavanja, u proljeće trava i korov ne rastu, a papir na kraju prerađuju kišne gliste.

Beli luk takođe dobro raste u slami ili pokošenoj travi. Međutim, takvo mjesto mora biti pripremljeno unaprijed. Tlo ispod takvog sloja malča je i zimi zaštićeno od mraza. Glave rastu velike, a listovi su ravni.

Poslali ste nam i nekoliko dobrih savjeta. Imamo ovo od naše čitateljke gospođe Ane: „Na zasađeni češnjak širim listove kruške, kad nemam dovoljno širim i javorovo lišće. Ispod njih ne raste korov i listovi će se raspasti tokom rasta. beli luk.”

Međutim, listovi oraha su vrlo dobri za prekrivanje bijelog luka, a krevet možete prekriti tankim slojem piljevine.

Sretno!

PREUZETO

Povezano

Najnovije