Bosanac kupio ovu kuću u Njemačkoj za 3.500 eura: Kada je počeo da baca smeće doživio šok

Objavljeno:

Dženan Ćišić iz Bosne doživio je nevjerojatnu sreću kada je kupio kuću u Njemačkoj, ne sluteći da će u njoj pronaći značajnu svotu novca.

Bila je to 2014. godina kada je Dženan odlučio napustiti Bosnu i otići u Njemačku kako bi zaradio. Umjesto planiranih tri mjeseca, ostao je deset godina. Kako sam ističe, nikoga nije odbio kada je trebao pomoć oko snalaženja u novoj zemlji.

“Prvi posao mi je bio na građevini. Kada sam odlučio otići, rekli su mi da ću zaraditi, bez obzira na to što nisam imao papire ni poznavanje jezika. Samo si trebao raditi”, prisjeća se Dženan.

S vremenom je naučio njemački, stekao potrebne dokumente i prešao raditi u restoran. Uz to, uspio je i kupiti kuću, što je postala nevjerojatna priča.

“Više nisam mogao plaćati najam. Moja vjera ne dozvoljava uzimanje kredita, pa sam odlučio kupiti neku ruševinu. Iako su i te ruševine bile skupe, istraživao sam aukcije na internetu”, objašnjava Dženan.

Poslao je oko 75 ponuda na aukcijama, a jednog dana, dok je bio na putu za posao, nazvala ga je žena s druge strane telefona: “Čestitam, pobijedili ste na aukciji!”

Dženan je ponudio 3.550 eura za kuću koja je uključivala i sav namještaj i smeće koje je ostavila bivša vlasnica. Kuća je bila prazna tri godine nakon smrti vlasnice, koja nije imala nasljednika, a prvotna cijena iznosila je oko 6.000 eura.

“Vlasnica je bila sklona skupljanju stvari i nije željela ništa baciti. U kući je bilo otprilike 40 kubika smeća, no nisam imao ništa protiv, jer sam na kraju ostao s kućom. Da bih sagradio kuću u Njemačkoj, samo za dozvolu je potrebno 17.000 eura, tako da sam bio na dobitku”, kaže Dženan.

Nakon 11 mjeseci čišćenja, odlučio je donirati stvari koje nije mogao zadržati. “Susjedi su mi savjetovali da pregledam knjige i osobne stvari. Kada sam pronašao prvih dvadeset eura u kuhinji, bio sam najsretniji čovjek”, dodaje.

U jednoj koverti, koja se nalazila u knjizi, pronašao je još novca, dovoljno da pokrije sve troškove renoviranja. “Nisam mogao ni sanjati da ću pronaći nešto vrijedno u toj kući, ali sreća mi se osmijehnula”, zaključuje Dženan.

Ova priča Dženana Ćišića podsjeća nas da sreća često dolazi iz neočekivanih izvora.

Povezano

Najnovije