Najbolji način da se riješite leda u zamrzivaču: TRIK NAŠIH BAKA PROVJERENO RADI

Objavljeno:

Gotovo je nemoguće održati zamrzivač 100 posto bez leda.

Otvaranjem vrata propušta se vlaga, koja se smrzava, akumulirajući se na stranicama, plafonu i dnu vašeg zamrzivača. Unutrašnjost možete tretirati posebnim sprejevima kako biste spriječili nakupljanje leda.

Odmrzavanje može biti dugotrajan posao, ovisno o količini hrane i leda u zamrzivaču. U najjednostavnijem obliku, sve što trebate učiniti je isprazniti zamrzivač (premjestiti svu hranu u frižider) i isključiti ga.

Isključivanje, otvaranje vrata i čekanje mogu potrajati, posebno ako zamrzivač niste odleđivali duže vrijeme. Na sreću, postoji nekoliko trikova kako ubrzati taj proces.

Možete postaviti ventilator ispred zamrzivača i pustiti topli zrak da cirkulira oko leda, ili koristiti fen, uz izuzetnu opreznost da fen ne dođe u dodir s vodom, čak ni kap.

Obložite dno zamrzivača peškirima i usmjerite topli zrak duž leda koji se nakupio na ivicama zamrzivača. Ovo će vam omogućiti da uklonite led u velikim komadima, umjesto da ga topite.

Ako trebate ukloniti samo tanak sloj leda, papirni peškir koji je poprskan alkoholom može vam pomoći da uklonite komade leda s ivica zamrzivača.

Možete koristiti i trik naših baka – prokuhati vodu u šerpi, staviti je u zamrzivač i mijenjati toplu vodu otprilike svakih 15 minuta dok se led ne otopi.

Obavezno obložite dno debelim peškirima, ne samo da upiju vodu, već i da zaštite dno zamrzivača od vrućeg lonca.

Iako može biti primamljivo, oduprite se želji da koristite oštre alate poput noža ili šrafcigera. Udaranje i struganje mogu oštetiti ili probušiti zamrzivač. Ako morate strugati, koristite plastičnu ili drvenu lopaticu i budite nježni.

Nakon što se led otopi, obrišite ga univerzalnim sredstvom za čišćenje ili koristite mješavinu alkoholnog octa i vode u jednakim razmjerama (50-50). Očistite sve rupice krpom od mikrovlakana i potpuno osušite unutrašnjost papirnim ubrusima, prenosi 24sata.hr.

 

Povezano

Najnovije