ZNATE LI ČEMU SLUŽI DUGME NA RETROVIZORU U VAŠEM AUTOMOBILU? Većina vozača ni ne zna da je tamo. Ovo je njegova funkcija!

Objavljeno:

Nedavno smo pogledali temu zašto neki vozači koriste zasjenilo sa vanjske strane vjetrobranskog stakla. Odgovor je prilično jednostavan, sjenilo može bolje zaštititi automobil od pregrijavanja. Razlika može lako biti i do 10°C unutar automobila ako se sjenilo postavlja spolja u odnosu na ono kada je postavljeno iznutra.

Danas ćemo pogledati još jednu zanimljivu temu, a to je retrovizor i dugme koje se obično nalazi na njegovom dnu. Mnogi vozači i ne znaju da se takvo dugme nalazi na retrovizoru. Zapravo, ovo dugme je često prisutno na automobilima starim pet, deset ili više godina. To nije tehnološka inovacija, ali može izuzetno pomoći vozaču u vožnji.

U nastavku na fotografiji možete vidjeti gdje se najčešće nalazi pomenuto dugme.

Nedávno sme sa pozreli na tému, prečo časť vodičov používa tienidlo z vonkajšej strany čelného skla. Odpoveď je pomerne jednoduchá, tienidlo dokáže lepšie ochrániť auto pred prehriatím. Rozdiel môže byť kľudne aj do 10 °C vo vnútri auta, ak je tienidlo umiestnené zvonka v porovnaní s tým, keď umiestnené zvnútra. Dnes sa pozrieme na ďalšiu zaujímavú tému, ktorou je spätné zrkadlo a tlačidlo, ktoré sa zväčša nachádza zospodu. Mnoho vodičov ani nevie, že takéto tlačidlo býva na spätnom zrkadle. Dokonca, toto tlačidlo je často prítomné aj na autách, ktoré majú päť či desať rokov. Nejde totiž o žiadnu technologickú novinku, no šoférovi dokáže nesmierne pomôcť počas jazdy autom. Nižšie na fotografii, sa môžeš pozrieť, kde spomínané tlačidlo nájdeš najčastejšie.
Izvor: Vedelisteze.sk

Koja je svrha dugmeta na retrovizoru u autu?

Ali sada pređimo na ono čemu služi ovo dugme. Slobodno trčite do auta da vidite da li ga imate. Ako jeste, možda ste ga pritisnuli nekoliko puta, ali ništa se nije dogodilo. Ali znajte da izgleda kao da se ništa nije dogodilo.

Ovo dugme ćete posebno ceniti dok vozite kasno uveče ili noću. Možda već znate kuda idemo. Ako ste se ikada našli u situaciji da je automobil vozio iza vas i da vam je u očima sijao odraz svetlosti, onda to nije prijatno. Neki vozači tada usporavaju i prelaze na rame tako da ih automobil iza njih pretekne. Ali oni to ne moraju da rade.

Dugme sa donje strane retrovizora najčešće se koristi za zatamnjivanje kada svetlost padne na njega. Drugim rečima, tako da se svetlost iz nje ne reflektuje tako intenzivno u vaše oči. Dakle, radi se o prebacivanju ogledala iz dnevnog u noćni način rada.

Kako funkcioniše noćni režim retrovizora?
Možda se pitate kako to funkcionira. Ne, samo ogledalo nije veliki senzor, ali ćete obično ispod njega pronaći mali senzor. Radi vrlo slično načinu na koji podešavanje svjetline ekrana funkcionira na pametnim telefonima. Ako više svjetla padne na senzor, ogledalo će se automatski zatamniti, tako da se svjetlost neće tako intenzivno reflektirati u vašim očima i moći ćete nastaviti vožnju bez žmirenja očiju i slično.

Snezor na stmavnenie odrazu spatnych zrkadiel
Izvor: Vedelisteze.sk,

dioda na desnoj strani svijetli i pokazuje da je funkcija aktivna. Senzor na lijevoj strani detektuje okolno svjetlo

Zahvaljujući ovoj funkciji, povećava se sigurnost vožnje kada vozite noću ili kada je vidljivost smanjena.

Da li ste našli i ovo dugme na retrovizoru na vašem automobilu? Da li ga koristite? Javite nam ispod u komentarima ili na društvenim mrežama.

preuzeto

Povezano

Najnovije