8 znakova da vašem tijelu nedostaje magnezija i da to UZROKUJE zdravstvene probleme.

Objavljeno:

Postoji mnogo različitih vitamina i minerala, koji mogu otežati utvrđivanje tačno onoga što našem tijelu nedostaje ili je potrebno više.

Većina nas je navikla da jede otprilike istu stvar svake nedelje bez potrebe da razmišljamo o tome koje hranljive materije zapravo dobijamo. Ali činjenica je da mnoge žene pate od nedostatka proteina i gvožđa, što utiče na to kako se osoba oseća u svakodnevnom životu.

No, osim proteina, ugljikohidrata, masti i raznih vitamina, postoje mnoge druge tvari koje su važne za optimalno funkcioniranje organizma. Kao što je magnezijum.

Zdravoj osobi dnevno je potrebno oko 300-450 miligrama magnezijuma. Prema profesoru Robertu Tigerštedu, prosečan dnevni unos magnezijuma na Zapadu oko 1900. godine bio je oko 1250 miligrama. Sada je to samo četvrtina toga.

Magnezij ima posebno važnu ulogu u proizvodnji energije, funkciji mišića i živaca, zdravim kostima i mnogim drugim stvarima koje nas čine sretnima i zdravima.

Ako niste sigurni da li unosite dovoljno magnezija ili ne, prođite kroz ovu listu i provjerite svoje simptome:

1. Grčevi mišića

Grčevi u mišićima su i zamorni i bolni i mogu biti rezultat nedostatka magnezijuma.

Nacionalna medicinska biblioteka otkrila je da suplementacija magnezijem dramatično smanjuje učestalost grčeva u mišićima. Posebno za žene koje su imale grčeve mišića tokom trudnoće.

2. Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak je znak da srce previše radi. Prema Američkom udruženju za srce, studije su pokazale da suplementi magnezija značajno snižavaju krvni pritisak.

3. Zatvor

Magnezijum apsorbuje tečnost u tankom crevu. Stoga, dodaci magnezija mogu uzrokovati da se više tekućine apsorbira u crijeva. Zahvaljujući tome, stolica je manje suha i kompaktna, a tijelo je lakše izbacuje.

4. Anksioznost

Svako ko se borio s tim zna koliko anksioznost može biti teška. Međutim, prema Psychology Today, magnezij može igrati važnu ulogu u smanjenju stresa i uznemirenosti. Časopis tvrdi da stres “jede” magnezijum, pa obavezno napunite ovaj mineral.

5. Nepravilan rad srca

Magnezijum pomaže u održavanju stabilnog otkucaja srca. Zbog toga se mnogim ljudima prepisuju suplementi magnezijuma za regulaciju srčanog ritma.

6. Problemi sa spavanjem

Može postojati milion različitih razloga zašto ne možete da spavate noću, a nedostatak magnezijuma je jedan od njih.

Prema nekim američkim istraživačima, pacijentima s problemima sa spavanjem davali su suplemente magnezija i za njih se govorilo da značajno poboljšavaju kvalitetu njihovog sna.

7. Okus za čokoladu

Nedostatak magnezija ne uzrokuje nužnost da žudite za čokoladom, ali to može biti uzrok. Čokolada sadrži mnogo magnezijuma.

8. Uzimate lijekove

Može biti lako preskočiti sitna slova na lijekovima koje uzimate. To znači da neki lijekovi mogu uzrokovati nedostatak magnezija.

Prema uputama, određene vrste antibiotika, neki kontraceptivi, lijekovi za astmu i lijekovi za srce mogu uzrokovati nedostatak magnezija.

 

Međutim, ako otkrijete da vam nedostaje magnezijuma, nemojte paničariti. Lako možete dobiti više magnezija jedući stvari kao što su indijski orah, sjemenke bundeve, banane i tamna čokolada.

Da li su vam ove informacije bile korisne? Podijelite ovu objavu sa svojim prijateljima!

PREUZETO

Povezano

Najnovije