Izbjegavajte ovaj program pranja: Brzo UNIŠTAVA VEŠ MAŠINU, upozorava majstor!

Objavljeno:

Ako želite da vaša mašina za pranje veša traje što duže, izbegavajte ovaj program pranja!

Moderne mašine za pranje veša dolaze sa velikim brojem ciklusa pranja za različite vrste odeće na različitim temperaturama. Međutim, jedan od najčešće korištenih ciklusa u domaćinstvu je program brzog pranja. Iako je možda najlakše koristiti ga uz svako pranje, to ne bi trebala biti navika.

Jedan serviser je detaljno objasnio zašto ne treba da koristimo program brzog pranja, ali i koliko često korišćenje pomenutog programa dodatno utiče na funkcionalnost mašine za pranje veša. Ako perete odjeću od lakših materijala – tada možete koristiti program brzog pranja (ali ne često!).

Međutim, ako je odjeća od težih materijala (npr. ručnici), onda to predstavlja veliko opterećenje za mašinu, pa se program brzog pranja nikako ne preporučuje.

 

Wades Ramsey – serviser aparata.

Spomenuti majstor je dao primjer pranja ručnika da objasni problem. Budući da su peškiri izuzetno teški nakon punjenja mašine za pranje veša vodom, brzo pranje u trajanju od 28 minuta može oštetiti bubanj, kaže serviser.

„Kada mašina radi veoma brzo, peškiri se gomilaju, što dovodi do velikog opterećenja bubnja. Tada mašina počinje da lupa i da se kreće”, rekao je.

Koji program je najbolje koristiti ako nemate dovoljno vremena za pranje?
„Ako nemate puno vremena, bolje je odabrati program pranja za pamučni veš, koji obično traje oko dva i po sata. Zatim pritisnite postavku brzine da smanjite vrijeme na oko sat i po. Ovo će veš mašini dati dovoljno vremena da sve pravilno očisti bez dodatnog opterećenja“, kaže majstor.

Da li su vam ove informacije bile korisne? Podijelite ovu objavu sa svojim prijateljima!

PREUZETO

Povezano

Najnovije