SAMO 3 SORTE SU NAJBOLJE: Domaćice otkrile kako odabrati savršenu papriku za ajvar

Objavljeno:

Prilikom pravljenja zimnice, odabir kvalitetnog povrća je ključan, a za ajvar je kvalitet paprike presudan. Vrijeme je da se pripremite za spremanje zimnice, pa evo savjeta iskusnih domaćica sa juga koji će vam pomoći da pripremite najbolji ajvar, pinđur i slične pikanterije.

Odabir paprike za ajvar:

Zrelost i stanje:

Paprika mora biti potpuno zrela i neoštećena. Najvažnije je da bude mesnata i suva. Kada se stavlja na roštilj, paprika ne bi trebala cvrčati i puštati mnogo tečnosti. Treba se polako peći, zadržavajući sve sokove i ukuse.

Oblik i vrsta:

Birajte pljosnate paprike koje se lako peku s obje strane i lako ljušte. Ako imate priliku, izaberite organski uzgajane paprike starih sorti koje su obično manji, ali čvršći plodovi. Najbolja sorta za ajvar je “ajvarka” poput Kurtovske kapije.
Preporučene sorte paprike za ajvar:

Kurtovska kapija:

Ova sorta je poznata po svojoj izrazitoj rodnosti i plodovima dužine od 12 do 15 centimetara, težine oko 70 grama. Tanka pokožica omogućava lako ljuštenje. Kurtovska kapija je kasna sorta sa slatkastim mesom i jačom aromom. U tehnološkoj zrelosti je tamnozelene, a u fiziološkoj crvene boje. Plodovi ove sorte sadrže mali procent vode, što ih čini pogodnim za različite prerade.

Paprika Amfora:

Ova sorta daje krupne plodove koji su pljosnati s malo povijenim vrhom. Dužina ploda je slična kao kod Kurtovske kapije, ali težina je veća – oko 100 grama. Paprika Amfora je veoma rodna i često se koristi za pripremu salata, ali se izuzetno dobro peče. U tehnološkoj zrelosti je tamnozelene boje, a u biološkoj crvene.

Paprika Crvena roga/Šilja:

Ova sorta je odlična za ajvar, ali je također pogodna za pripremu punjenih paprika, salata i sataraša. Crvena roga je višenamjenska sorta slatkog ukusa sa plodovima težine od 160 do 300 grama. Bujna je sorta sa tamnozelenim listovima i duguljastim crvenim plodovima, što se može naslutiti iz njenog naziva.
Za pripremu ajvara, ove sorte će vam pomoći da dobijete bogat, pun ukus i željenu teksturu.

preuzeto

Povezano

Najnovije