„Trnci u rukama“ često su PRVI SIMPTOMI ozbiljnih zdravstvenih problema. Koji su oni?

Objavljeno:

Utrnulost ruku, zašto se javlja i kada treba biti oprezan?

Ako se desi da često imate utrnule ruke i da se uz to pojave i drugi simptomi, to može biti znak ozbiljne bolesti. Kada bi vas trebalo upozoriti i navesti da posjetite ljekara. Savjetovaćemo na šta treba paziti.

1) Utrnulost ruku – sindrom “mrtve ruke”.

 

Mislim da je svako od nas zaspao u takvom položaju da je kada smo se probudili ruka potpuno utrnula. Ovo stanje se naziva “mrtva ruka”, odnosno situacija u kojoj je ud ishemijski. Uz utrnulost javlja se i peckanje i ukočenost. Ako se to događa rijetko i uzrokovano je specifičnom situacijom, na primjer, pogrešnim položajem pri spavanju, onda ne trebamo brinuti o tome. Međutim, ako se javlja često i iz nepoznatih razloga, može biti znak ozbiljne bolesti.

Pravi medicinski izraz za bilo koju vrstu “ukočenosti” ili “peckanja” je “parestezija”. To je bolest koja se vrlo često javlja i zahvaća praktično sve dijelove tijela. Nećemo pogriješiti kada kažemo da će praktično svaka osoba tokom života doživjeti različite vrste parestezija. Parestezije se dijele na one koje se javljaju iznenada ili kronično, i one koje zahvaćaju jedan ili oba gornja uda. Međutim, ovo je vještačka podjela, jer se ovi poremećaji mogu razviti i teško ih je na ovaj način kategorizirati – objašnjava stručnjak.

Trebali bismo biti zabrinuti kada se utrnulost pojavi iznenada i često tokom svakodnevnih aktivnosti. Jednostrana utrnulost ruke je najopasnija jer može biti simptom moždanog udara.

Stoga, ako ne postoji očigledan uzrok iznenadne utrnulosti ruku (sa ili bez slabosti mišića), treba odmah potražiti liječničku pomoć, upozorava ljekar.

Ako se jaka utrnulost povuče sama od sebe, ali se javlja redovno, to bi nas također trebalo potaknuti da posjetimo specijaliste.

2) Utrnulost ruku – sindrom tankog zgloba

Sindrom karpalnog tunela jedna je od najčešćih kompresivnih neuropatija. Kao rezultat ove bolesti, stisak i kretanje su oslabljeni i neprecizni. Ponekad nas može probuditi iz sna i bol se širi u podlakticu i rame.

Manifestuje se utrnulošću ili neugodnim osjećajima u palcu, kažiprstu, srednjem prstu i polovini domalog prsta. Ovaj sindrom se često razvija kao rezultat nepravilne pozicije ruku tokom dugotrajnog rada, ali ne samo to, objašnjava dr Hisrhfeld.

Ova bolest se može pogoršati i napredovati u naredne faze. Utrnulost i bol tokom dana mogu signalizirati drugu fazu. U drugom slučaju može doći do atrofije mišića, slabosti prstiju i poteškoća u izvođenju preciznih aktivnosti.

3) Utrnulost ruku – polineuropatija

 

Polineuropatija nastaje kao posljedica kroničnog oštećenja živaca, a njeni uzroci su najčešće dijabetes, reumatska oboljenja, alkoholizam ili rak.

Pretpostavljam da je većina ljudi u ovoj situaciji prilično zabrinuta i automatski traži stručnu pomoć. Parestezije ruku sa otečenim zglobovima mogu biti simptom reumatske bolesti. Najčešća udružena bolest u ovoj kategoriji je reumatoidni artritis (RA). Ono što još opstaje u našoj društvenoj svijesti je povezanost RA sa starošću – objašnjava neurolog.

Podijelite ove savjete i sa svojim prijateljima!

PREUZETO

Povezano

Najnovije