OVIM prahom posipam zemlju ispod krastavaca u julu i avgustu: Rodi kao lud do prvih mrazeva

Objavljeno:

Svaki baštovan želi da krastavci daju plodove za jelo do najhladnijeg vremena, ali ne mogu svi to učiniti.

Ako niste zadovoljni svojom žetvom i želite povećati plodnost, pokušajte dodati ovo suho gnojivo u svoje gredice.

Ova vrsta ishrane je dobra jer polako i dugo opskrbljuje gredicu krastavca hranjivim tvarima, što uzrokuje obilan i dugotrajan rast. Za pripremu gnojiva pomiješam ova 2 suha sastojka.

Prva komponenta je sitnozrnati vrtni dijatomit. Krastavci to vole i sada ću objasniti zašto. Dijatomit, ako neko ne zna, je ostatak alge ljuske, kada se zgnječi, dobije se hranljivo đubrivo, pa nemojte sumnjati u 100% prirodnost ovog đubriva.

Dijatomit, pretvoren u prah, brzo se apsorbira u korijenje biljaka prilikom zalijevanja i zasićuje krastavce silicijumom, kalcijumom, magnezijumom i borom.

Glavna tvar u njemu je silicij, koji stimulira aktivni rast novog korijena, cvijeća i plodova.

Baštenska dijatomejska zemlja savršeno zadržava vlagu i hranjive tvari otopljene u njoj u tlu, a zatim ih po potrebi postupno otpušta u biljke, čime se povećava otpornost biljke na stres.

Međutim, najvažnije je da dijatomejska zemlja potiskuje razvoj patogene mikroflore u tlu, zahvaljujući tome krevet neće dugo požutjeti i trajat će do najhladnijeg vremena. Trebat će vam 1-2 kg dijatomita u prahu, ovisno o veličini kreveta.

Druga komponenta je granulirani stajnjak, veoma zgodno i efikasno đubrivo. Može se i treba primijeniti u suhom obliku nakon zalijevanja, granule se razgrađuju i hranjive tvari postepeno zasićuju korijenje biljke.

Trebaće vam 1 kg suvih granula. Pomiješajte sastojke i temeljito pospite zonu korijena. Ovo đubrenje se može primeniti 3-4 puta tokom leta sa razmakom od 10 dana.

PREUZETO

Povezano

Najnovije