KAKO PREPOZNATI DA JEDAN VAŽAN ORGAN OTKAZUJE: Prvi simptom koji možete vidjeti na svom licu!

Objavljeno:

Kako prepoznati da jedan važan organ otkazuje. Prvi simptom koji možete vidjeti na svom licu!

Broj ljudi koji imaju probleme s jetrom i dalje raste, a sve zbog faktora koji se lako mogu spriječiti. Međutim, potrebno je unaprijed uočiti da nešto nije u redu u našem tijelu. Ovaj organ nije inerviran, stoga ne uzrokuje bol. Međutim, može se manifestirati i na drugačiji način.

Kako prepoznati da jetra otkazuje?
Prije svega, pogledajte svoj stil života. Ako često posežete za prerađenom hranom, konzumirate velike količine alkohola ili lijekova, u opasnosti ste. Jetra je organ koji obavlja vrlo važnu funkciju u našem tijelu. Naime, čisti, skladišti, filtrira i brine o našem imunitetu. Stoga sve nepovoljne supstance koje konzumirate dolaze u kontakt sa njim. Zbog toga je izloženiji svim vrstama bolesti koje ove supstance mogu izazvati.

No, vratimo se na pitanje “kako prepoznati da li jetra otkazuje” – treba obratiti pažnju na izgled našeg vrata. U tom području najčešće se pojavljuju takozvane hepatične paukove vene. To su trajno prošireni krvni sudovi koji podsjećaju na crvene niti. Nakon nekog vremena, kada ih se pojavi više, počinju formirati neku vrstu “paučine” i dostižu veličinu do nekoliko centimetara. Njihova karakteristika je da nestaju pod uticajem sile ugnjetavanja. Ove promjene se mogu uočiti i na području lica, podlaktica, grudi i očiju.

Ovo je najčešći simptom nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD). U velikoj mjeri, to je posljedica gojaznosti i prekomjerne težine – s tim se problemima u našoj zemlji bori i do 60% odraslih. Studije jasno pokazuju da je NAFLD snažno povezan s viškom tjelesne težine. Neliječena masna jetra godinama može dovesti do otkazivanja organa, tj. ciroza jetre.

Ostali simptomi koji ukazuju na disfunkciju jetre

pretjerani umor i slabost,
bol ili pritisak u epigastriju i popratnu nelagodu ispod desnog rebra,
žućkasta boja kože i/ili žuta promjena boje bjeloočnica,
povećanje jetre
neopravdani gubitak težine,
visoka sklonost stvaranju modrica na koži,
otok.
Ako primijetite ove simptome, obratite se svom ljekaru što je prije moguće.

Da li su vam ove informacije bile korisne? Podijelite ove informacije sa svojim prijateljima!

pruzeto

Povezano

Najnovije