Doktorka ukazuje na VELIKU GREŠKU koju skoro svi prave: Ako uzimate vitamine na ovaj način, to je kao da popijete ČAŠU ČISTE VODE!

Objavljeno:

Velika greška kada se koriste suplementi vitamina D, oni nemaju efekta kada se koriste na ovaj način.

Specijalista pedijatar dr. Hibnijeta Apuk je za Jutarnji program RTS-a rekla da uzimanje vitaminskih suplemenata na pogrešan način ima efekat “kao da popijete čašu vode”.

Preporučeni unos vitamina D u literaturi varira od malih do velikih količina, pa je dr. Apuk dala primjer i svoju procjenu.

“Neki kažu da je 400 jedinica vitamina D dovoljno i za djecu i za odrasle, ali klinika Mayo kaže 2.000 međunarodnih jedinica dnevno. Prihod bi trebao biti između 1000 i 2000”, rekla je ona.

„Način života savremenog čovjeka ne obezbjeđuje uslove za prirodnu sintezu vitamina D, pa moramo pribjeći preparatima. Dostupni su sprejevi, kapi, kapsule i tablete. Postoji u kombinaciji sa drugim preparatima, vitaminom A ili K, što ja lično ne prepoznajem kao dobro rešenje, jer ako organizmu nedostaje neka supstanca, to nije srazmerno drugoj. Trebalo bi da uzimate vitamin D odvojeno”, rekla je.

Vitamini rastvorljivi u mastima
Što se tiče apsorpcije vitamina rastvorljivih u mastima, najvažniji podatak je da se njihovoj apsorpciji potpomaže unošenje hrane koja sadrži masti. To uključuje vitamin A, vitamin E, vitamin K i vitamin D.

Važno je vitamine ove grupe uzimati uz hranu, a najkasnije odmah nakon obroka.

„Vitamin D je rastvorljiv u mastima, nije rastvorljiv u vodi, ostaje na zidu čaše i efekat je nula – baš kao i voda za piće. Ali ako je 1000 jedinica, to su dvije kapi i ostaju na zidu čaše ili kašike. Moja preporuka je da uvek kapnete na koricu hleba kako bi se duže žvakao i ostao u kontaktu sa sluzokožom, najbolje se upija pod jezikom. Postoji i sublingvalni sprej, ali moja preporuka su kapi”, rekla je.

Vitamin D: ujutro ili uveče?
Uzmite ga za ručak ili uveče. Ali ono što je bitno, samo uz hranu ili odmah nakon jela. Pošto je vitamin rastvorljiv u mastima, možete ga piti i sa čašom mleka (idealno pola ili punomasnog). Ako vitamin D uzimate zbog problema s kostima, možete podržati njegovo djelovanje na organizam kalcijumom i magnezijumom.

Možemo li pretjerati u želji da unesemo dovoljno vitamina D i da se “predoziramo”?

„U literaturi nema podataka o značajnim problemima. Oni koji rade vani sintetiziraju 10.000 jedinica dnevno, kako se ne bi “predozirali”. Može se desiti i kod male djece, ali onda se javlja mučnina, povraćanje, dijareja, nije teška klinička slika”, rekla je ona.

Da li su vam ove informacije bile korisne? Podijelite ovu objavu sa svojim prijateljima!

PREUZETO

Povezano

Najnovije