BAKINE ORAHNJAČA – NAJBOLJA NA SVIJETU

Objavljeno:

Središnja točka bakinog orašastog drveta je proizvesti ljusku oraha koja je istovremeno labava i nevjerojatno nježna, s minimalnim sadržajem klica. U nevjerojatnoj dobi od preko 80 godina, bilo je krajnje vrijeme da prisustvujem poduci uživo, dokumentiram postupak i nastavim obiteljsku tradiciju! Prije nekoliko mjeseci zajedno smo radili na jednom, a od tada sam ponovio proces još dva puta. Napravio sam male prilagodbe smanjivanjem veličine štruce i stanjivanjem tijesta, ali sam zadržao isti način proizvodnje…

Sastojci
Za tijesto pomiješajte 1 ili 2 žumanjka, 3 velike žlice šećera, 1 vrećicu Dolcela vanilin šećera, 3 prstohvata soli, 4 žlice ulja, 50 g maslaca (ili 1 žlica masti), 3 dcl tople mlijeka i 20 g svježeg kvasca ili 7 g suhog kvasca. Dobro izmiješajte i postupno dodajte 400-500g glatkog Podravka brašna. Za nadjev od oraha pomiješajte 400 g mljevenih oraha sa 120 g šećera, 1 vrećicom Dolcela vanilin šećera i 1,5 do 2 dcl kipućeg mlijeka da se orasi popare. Napominjemo da je u bakinom receptu bilo 500g oraha i 150g šećera, ali ja sam napravila malu korekciju. Osim toga, ako imate posla s neželjenim gostima u svom domu, postoji rješenje za uklanjanje invazije mrava.

Priprema

Za pripremu tijesta počnite umutiti jedan žumanjak i sjediniti ga sa šećerom, vanilin šećerom, prstohvatom soli, uljem, žlicom krute masti ili maslaca i 3 dcl mlijeka. Smjesu lagano zagrijavajte na laganoj vatri dok ne postane mlaka, pazeći da ne bude prevruća. Zatim u smjesu dodajte kvasac, bilo mrvljenjem svježeg kvasca ili ulijevanjem instant kvasca. Umiješajte 300 g brašna dok se dobro ne sjedini. Tijesto pokrijte i ostavite na toplom sat vremena da se kvasac aktivira i smjesa naraste. Kao alternativu, možete staviti tijesto u prethodno zagrijanu pećnicu postavljenu na 50°C, a zatim isključiti, ili koristiti neki drugi izvor lagane topline. Ne zaboravite držati spremnik zaštićen od propuha.
Nakon što se smjesa udvostručila dodati otprilike 100 g brašna ili možda malo više. Osobno više volim koristiti spiralni mikser, ali procesor hrane ili čak ručno miješenje također su održive opcije. Ipak, u ovom slučaju ne preporučam korištenje multipraktika :). Smjesu ponovno pokrijte i ostavite na toplom da se diže. Nakon otprilike 15 minuta, prebacite tijesto na obilno pobrašnjenu radnu površinu, npr. stolnjak, i lagano ga premijesite. Ako je tijesto pretjerano ljepljivo, dodajte malu količinu brašna, ali pazite da ne koristite previše; tijesto treba ostati što mekše. Na radnu površinu stavite veliku zagrijanu zdjelu na tijesto i strpljivo pričekajte da se potpuno digne (oko sat vremena, ali nije problem ako se diže i dulje). Ključno je koristiti prostranu posudu za miješanje kako se tijesto ne bi lijepilo.

Preuzeto

Povezano

Najnovije