Kako izbjeći tzv. bolest hotela: Bakterija legionela NALAZI se svuda

Objavljeno:

U BiH su od početka godine, prema dostupnim podacima, zabilježena dva slučaja legionarske bolesti, koja je proteklog mjeseca u susjednoj Hrvatskoj odnijela tri života.

Stručnjaci legionarsku bolest opisuju i kao ljetnu gripu ili „bolest hotela“, a radi se, zapravo, o upali pluća uzrokovanom bakterijom Legionella pneumophila. Ime je dobila po epidemiji upale pluća, koja je izbila među američkim legionarima 1976. godine u hotelu u Filadelfiji.

Prema riječima akademkinje Mirsade Hukić, jedne od vodećih specijalista mikrobiologije u svijetu, legionarska bolest prenosi se inhalacijom sitnih kapljica vode koje sadrže bakteriju legionelu.

– Ove kapljice mogu poticati iz izvora kao što su klimatizacijski sistemi, tuševi, fontane ili bilo koji drugi sistem koji koristi vodu i stvara aerosol.

Bolest se ne prenosi direktno s čovjeka na čovjeka – kaže nam akademkinja Hukić.

Dva oblika

Navodi da od ove bolesti mogu oboljeti svi te da se javlja u dva oblika: blaži, sličan gripi koji se naziva pontijačka groznica i teži, kao atipična upala pluća. Od momenta zaraze do pojave pontijačke groznice, kaže, protekne od jedan do tri dana, dok su za razvoj legionarske bolesti potrebna dva do deset dana, a u nekim slučajevima i dvije sedmice.

– Upala pluća je glavna klinička karakteristika legionarske bolesti. Kada se javi u teškom kliničkom obliku, osim pluća, mogu biti zahvaćeni jetra, bubrezi, probavni trakt i centralni nervni sistem – objašnjava nam prof. dr. Hukić.

Podizanje svijesti

U BiH ova bolest često ostaje neprepoznata i vjerovatno se, kaže prof. dr. Hukić, nalazi u grupi atipičnih pneumonija s nepoznatim uzročnikom.

– Podizanje svijesti među zdravstvenim radnicima o bolesti i šira dostupnost specijaliziranih dijagnostičkih testova može pomoći u boljem prepoznavanju i tretmanu ove bolesti – potcrtava akademkinja Hukić.

Naglašava da se legionarska bolest i pontijačka groznica javljaju tokom cijele godine, ali su mnogo češće ljeti zbog veće izloženosti ljudi izvorima zaraze.

PREUZETO

Povezano

Najnovije