Karakterističan simptom bolesnog srca. Ako primijetite, ODMAH posjetite kardiologa!

Objavljeno:

Ovako vas srce unapred upozorava da nešto nije u redu…

Većina ljudi povezuje srčane probleme s bolom u grudima, ali se srčana bolest manifestira na mnogo načina i simptomi se mogu pojaviti u različitim dijelovima tijela. Evo četiri crvene zastavice koje bi nas trebale upozoriti da nam srce otkazuje, iako na to možda nećemo ni pomisliti u početku.

Suptilni znaci srčanih problema:
Oticanje donjih udova
Oticanje nogu i stopala može biti suptilan, ali važan signal upozorenja za naše srce. Vrijedno je obratiti pažnju na ovaj simptom, posebno ako je uporan i ne može se pripisati očiglednim uzrocima, poput traume.

Kardiolozi upozoravaju da otok, posebno tokom dana, može ukazivati ​​na zatajenje srca, stanje koje zahtijeva hitnu dijagnozu i liječenje.

Vrtoglavica i mučnina
Mučnina i vrtoglavica mogu se smatrati bolešću niskog prioriteta koja je posljedica, na primjer, loše probave. Međutim, činjenica je da kada ih prate drugi simptomi, kao što je intenzivan bol u grudima, mogu signalizirati srčani udar.

Kombinacija ovih simptoma, posebno ako se pojave neočekivano i u stanju mirovanja, zahtijeva hitnu reakciju i medicinsku pomoć.

Bol u nozi
Bol u nogama se često potcjenjuje, ali specifičan osjećaj pritiska u listovima koji se pogoršava prilikom hodanja može ukazivati ​​na bolest perifernih arterija. To je stanje u kojem masne naslage u arterijama ograničavaju dotok krvi u mišiće nogu.

Bol u ruci, vilici, leđima
Bol u ramenu, posebno ako zrači u lijevu ruku ili vrat, može biti znak srčanog udara. Ova vrsta boli, ako se ne ublaži upotrebom lijekova nitroglicerina, zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Bol u vilici i leđima, iako se rjeđe povezuje sa srcem, također može biti znak upozorenja za srčani udar, posebno kod žena.

Uvijek zapamtite da rana dijagnoza i odgovarajući odgovor mogu spasiti živote i pružiti bolji kvalitet života.

Prevencija zdravlja srca
Redovna fizička aktivnost, uravnotežena ishrana (bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima), dobar san, izbegavanje stimulansa i odgovarajuće upravljanje stresom su temelji prevencije zdravlja srca.

Takođe je važno redovno pratiti krvni pritisak, nivo holesterola i glukoze.

Podijelite ovu objavu sa svojim prijateljima!

PREUZETO

Povezano

Najnovije