5 NAJČEŠĆIH SIMPTOMA RAKA DEBELOG CRIJEVA: Jedan djeluje banalno zbog čega ga uvijek zanemarimo

Objavljeno:

Rak debelog crijeva je drugi najčešći uzrok smrti od svih karcinoma…

Ovo su najčešći simptomi raka debelog crijeva:

1. Neobjašnjivi gubitak težine

Iznenadni gubitak težine je često simptom koji je prisutan kod nekoliko vrsta karcinoma, uključujući i rak debelog crijeva. Nenamjeran gubitak težine je gubitak od 10 kilograma ili više za šest mjeseci ili manje bez poznavanja uzroka.

Kolorektalni rak može dovesti do neobjašnjivog gubitka težine na različite načine. Ćelije raka koriste mnogo zaliha energije, a imuni sistem takođe koristi energiju dok radi na suzbijanju bolesti. Ćelije raka mogu oslobađati supstance u tijelo koje mijenjaju način konvertovanja hrane u energiju, što može biti uzrok gubitka u težini.

Pored toga, tumor prostate, može blokirati debelo crijevo. Ova blokada može uticati na crijevnu floru, što može dovesti do neobjašnjivog gubitka težine.

2. Umor i slabost

Može se lako zamijeniti umor sa tim da smo jednostavno premoreni. Rastrzanost između posla i ličnih obaveza može uzrokovati osjećaj umora kod svih ljudi. Ako iscrpljenost ne prolazi nakon odmora, može biti riječi o zamoru. Osim kolorektalnog karcinoma, umor i slabost mogu biti simptomi dijabetesa, anemije i bolesti srca.

3. Abdominalni grčevi

Mnogi ljudi imaju bol u stomaku u određenom trenutku u svom životu. Kao i mnogi simptomi, to može izgledati beznačajno. To je uobičajen simptom nekancerogenih stanja, kao što su hemoroidi i sindrom iritabilnog kolona Međutim, bol u stomaku koja je počela nedavno i koja je ozbiljna i dugotrajna može biti znak raka.

Rak debelog crijeva se javlja u debelom crijevu, što može uticati na navike pražnjenja crijeva. Ova promjena u funkcionisanju crijeva može dovesti do grčeva, nadimanja i abdominalnih bolova i može ukazivati na rak debelog crijeva.

4. Krv u stolici

Znak upozorenja za rak kolona ili rektuma je krv u stolici. Ponekad možete primetiti svetlo crvene mrlje, a naredni put možda neće biti vidljive golim okom. Ozbiljnost simptoma zavisi od napretka i lokacije bolesti.

Stolica takođe može biti vrlo tamna ili crna, što označava prisustvo osušene krvi. Ako u stolici vidite bilo kakav znak krvi, obratite se svom ljekaru. Test na okultno krvarenje može otkriti da li ima krvi u stolici, a dodatni pregledi mogu pomoći doktoru da odredi izvor krvi i pravilan tretman.

5. Promjene u stolici

Polipi na debelom crijevu, mali snopovi ćelija na obodu debelog crijeva mogu se razviti u rak tokom vremena. Kada se polip pretvori u rak, spori rast tumora često utiče na navike pražnjenja crijeva što može dovesti do raznih problema.

Ako ste primijetili da je vaša stolica sve rjeđa ili da dolazi do promjene učestalosti pražnjenja crijeva, to može biti znak raka kolona.

(Krstarica)

Povezano

Najnovije