10 manje poznatih SIMPTOMA koji ukazuju na to da štitna žlijezda nije dobro.

Objavljeno:

Ovo je način vašeg tijela da vam kaže da nešto nije u redu sa štitnom žlijezdom…

Štitna žlijezda je žlijezda u obliku leptira na sredini vrata. Iako je relativno malen, igra ključnu ulogu u funkcioniranju metabolizma i usko je povezan sa srcem, jetrom, mozgom, bubrezima i našom kožom.

Za zdrav organizam neophodno je da naša štitna žlezda radi kako treba, ako ne radi, mogu se razviti bolesti i promene. Njegove najčešće simptome ne primjećujemo, ignoriramo, pa samim tim ni bolest ne prepoznajemo. Mogućnost prepoznavanja simptoma olakšala bi opcije liječenja.

Evo 10 najčešćih simptoma da imate problem sa štitnom žlijezdom:
1. Umor
Jedan od prvih znakova upozorenja je pretjerani, neobjašnjivi umor. Ovo je posebno tipično za ljude koji se moraju odmoriti između svakodnevnih zadataka jer su umorni. Hronični umor ionako ne sluti na dobro, pa se preporučuje posjeta ljekaru.

2. Nagla promjena tjelesne težine
Oni koji dožive naglo debljanje, posebno pazeći na ono što jedu, gotovo sigurno imaju problem sa štitnom žlijezdom. Obrnuto vrijedi i za ljude koji su izgubili previše kilograma bez dijete ili vježbanja.

3. Depresija i anksioznost
Ako ne uzimate nikakve lijekove sa sličnim nuspojavama, česti simptomi depresije i anksioznosti preteča su štitnjače. Hormon štitnjače smanjuje serotonin u mozgu, što rezultira promjenama raspoloženja, blagom ili teškom depresijom i napadima panike bez ikakvog razloga.

4. Menstrualni problemi
Ako postoje bilo kakve neuobičajene abnormalnosti tokom vašeg mjesečnog krvarenja, kao što su obilno krvarenje, smeđe mrlje, produženi ciklus ili čak izostanak menstruacije, postoji velika vjerovatnoća da je za to odgovoran i hormon štitne žlijezde.

5. Iznenadni gubitak kose
Neobjašnjivi gubitak kose često je povezan sa problemima sa štitnom žlezdom. Nizak nivo hormona štitnjače dovodi do abnormalnog gubitka kose. Takođe je uobičajeno da obrve i trepavice ispadaju, a kosa bude suva i lomljiva.

6. Promjena tjelesne temperature
Ako iz bilo kojeg razloga nema objašnjenja za iznenadnu zimicu ili vrućinu, onda postoji problem sa štitnom žlijezdom.

7. Promuklost, neprijatan ukus u ustima
Promuklost, otok, upala ili hrkanje često su uzrokovani problemima sa štitnom žlijezdom. U takvim slučajevima se povezuje sa bolom u vratu, kao da smo loše spavali. Ukoliko primijetite ovakav problem, preporučljivo je posjetiti ljekara.

8. Problemi sa crijevima
Zatvor i dijareja su svi simptomi poremećaja štitnjače. Hormoni štitne žlijezde uzrokuju da crijevni sistem tijela postane uznemiren ili nesposoban za skladištenje, što uzrokuje dijareju ili zatvor.

9. Pretjerana isušenost kože
Ispucala, koja se ljušti, svrbi i bolna koža može biti rezultat poremećaja hormona štitnjače. Struktura noktiju se također mijenja i postaje tanja, lako pucaju.

10. Bol u mišićima i zglobovima
Uzrok ove vrste bola nejasnog porijekla može biti štitna žlijezda.

Podijelite ovu informaciju i sa svojim prijateljima!

PREUZETO

Povezano

Najnovije