JASAN znak raka debelog crijeva koji se pogoršava noću.

Objavljeno:

Rak debelog crijeva, također poznat kao kolorektalni karcinom, može se otkriti samo jednim simptomom koji se pogoršava noću. O tome piše britanski list Daily Express.

Prema izvoru, ovaj simptom je stalni kašalj, koji je posebno akutan noću.

Prema stručnjacima iz Cancer Research UK, kašalj može ukazivati ​​na to da se rak proširio na pluća. U poodmakloj fazi, rak debelog crijeva zahvaća upravo ovaj organ. U ovoj fazi, jetra takođe može da pati.

Najčešće, doktori dijagnostikuju rak debelog crijeva u ovoj fazi. Osim kašlja, oboljeli može osjetiti i kratak dah, infekcije donjih disajnih puteva, iskašljavanje krvi i nakupljanje tekućine u grudima i plućima.

Krv v stolici môže signalizovať rakovinu hrubého čreva | Info.sk

Uobičajeni simptomi raka debelog crijeva su umor, slabost i gubitak apetita. U progresivnoj fazi mogu biti praćene nelagodom ili bolom u desnom dijelu trbušne šupljine, mučninom, gubitkom težine, otečenim trbuhom (ascites), žuticom i svrabom.

Prema stručnjacima iz Cancer Research UK, rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma ovisi o faktorima kao što su dob, genetska predispozicija i način života. Ishrana takođe može uticati na rizik od razvoja raka. Faktori rizika su zloupotreba crvenog i prerađenog mesa, gojaznost, kao i nedovoljna količina vlakana u organizmu.

Podijelite ovu informaciju i sa svojim prijateljima!

PREUZETO

Povezano

Najnovije