4 rana simptoma raka jajnika koje bi SVAKA žena trebala znati.

Objavljeno:

Rak je trenutno jedan od glavnih uzroka smrti širom svijeta, uključujući i Slovačku. Svake godine 3.600 žena oboli od raka jajnika. Stoga je vrijedno znati koje signale vaše tijelo može poslati u slučaju opasnosti od ove bolesti.

Šta je rak jajnika?
Rak jajnika nastaje kada se ćelije dijele nekontroliranom brzinom, a rizik od raka jajnika ovisi o količini i učestalosti ovulacije u životu žene. Ova vrsta raka poznata je kao tihi ubica zbog nedostatka karakterističnih simptoma i poteškoća u otkrivanju tokom skrininga.

Iako je najčešći u periodu postmenopauze, češći je kod žena u 30-im i 40-im godinama, pa čak i mlađim. Istraživanja u Velikoj Britaniji su pokazala da rano otkrivanje raka može značajno povećati vaše šanse za preživljavanje, pa je važno da obratite pažnju na svoje tijelo i redovno idete na preglede.

Nedavna istraživanja sugeriraju da postoje znakovi i simptomi ranog stadijuma raka jajnika i žene bi ih trebale biti svjesne.

4 rana simptoma raka jajnika koje svaka žena treba da zna:
1. Uporni nadutost

Ako primijetite da ste stalno nadimani duže od 3 sedmice, to ne mora značiti da imate problema sa stomakom. Ako vam se to još nije dogodilo, to bi mogao biti znak rasta raka jajnika. Obavezno se posavjetujte sa ljekarom!

2. Bol u abdomenu i karlici
Rak jajnika daje slične bolove kao i menstrualni grčevi. Bol od karcinoma jajnika može zračiti u želudac, karlicu, pa čak i donji dio leđa.

Dok je menstrualni bol normalan i traje samo nekoliko dana, bol uzrokovan razvojem raka jajnika je mučan i dugotrajan.

3. Poteškoće u jelu i osjećaj sitosti
Ako primijetite značajno smanjenje apetita duže od tri sedmice, posjetite ljekara. Iako ovo može biti simptom želučanih i crijevnih problema, može biti i rak jajnika. Brzi osjećaj sitosti nakon jela je još jedan signal koji vam može reći da se rak razvija u vašem tijelu. Ne podcjenjujte ove simptome i idite kod specijaliste!

4. Povećana potreba za mokrenjem

foto: https://www.instagram.com/james_elist_md/
Ako osećate potrebu da idete u toalet mnogo češće, iako niste promenili unos tečnosti, možda imate rak jajnika u ranoj fazi. Također biste trebali biti zabrinuti zbog ponašanja u kojem se jednog minuta osjećate odlično, a sljedećeg imate iznenadnu i nekontrolisanu potrebu za mokrenjem.

Svi ovi simptomi se lako i često mogu zamijeniti za gastrointestinalne probleme i bolesti. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, čak i ako ih ranije niste primijetili, važno je posjetiti stručnjaka i podvrgnuti se temeljnom pregledu.

Podijelite ove informacije sa svojim prijateljima!

PREUZETO

Povezano

Najnovije