Da li je paradajz potrebna naša njega i u JULU? Nemojte se iznenaditi i pripremite svoje grmlje za dobru žetvu

Objavljeno:

U julu paradajz počinje da sazrijeva i moglo bi se činiti da su svi naši napori s paradajzom gotovi. Međutim, ovo je opasna iluzija, jer nije tako lako produžiti intenzivan uzgoj.

Grmovi paradajza troše mnogo energije i hranljivih materija za proizvodnju plodova. Ako prestanete da se brinete o njima u ovom periodu, jednostavno neće biti novih paradajza, a oni koji su već formirani neće sazreti.

Slijedite ovih sedam jednostavnih koraka za berbu zrelih paradajza do kraja sezone.

Oblikovanje
Za poboljšanje prinosa grma potrebno je kontinuirano uklanjanje divljih izdanaka i viška lišća. Paradajzu su potrebni listovi, ali njihov višak uzrokuje da biljka troši previše energije na njih, koju treba usmjeriti na plodove, a gustoća onemogućava ventilaciju i osvjetljenje.

Zapamtite da što je bliže jeseni i hladnim noćima, veća je vjerovatnoća pojave plijesni, koja najčešće napada slabo ventilirane zasade.

 

Gnojidba
U prvoj polovini jula vrši se poslednje đubrenje paradajza. Glavni naglasak je na plodonošenju, a ne na izgradnji zelene materije. Pored organskih materija, đubrivo sadrži važne mikro i makro elemente.

Za julsko đubrivo za paradajz najbolji je sledeći sastav: 1 litar stajnjaka, 20 g kalijum sulfata, 10 g uree, 10 g kreča, 2 g bakar sulfata na 10 litara vode. Voda 1,5 do 2 litre po grmu.

Zalivanje paradajza
Navodnjavanje kap po kap smatra se idealnim za paradajz jer kontinuirano i ravnomjerno osigurava vlagu korijenju biljaka bez vlaženja listova i plodova.

Međutim, ako nemate takvo rješenje, dovoljno će biti redovno zalijevanje. Odrasli grm paradajza sa postavljenim plodovima treba zalijevati 1-2 puta sedmično u količini od 4-5 litara vode za svaki.

Malčiranje
Malčirani paradajz zahtijeva manje zalijevanja jer malč duže zadržava vlagu.

 

Korijenu paradajza također je potreban zrak, a malč će spriječiti da se tlo pretvori u koru.

Ne zaboravite na redovno (jednom sedmično) otpuštanje tla ispod grmlja. Ne previše duboko – dovoljno je 7-10 cm.

Prskanje paradajza protiv štetočina
Jul je i vrijeme kada se posebna pažnja poklanja zaštiti biljaka od štetočina i bolesti. Redovno provjeravanje biljaka paradajza na znakove bolesti i štetočina je ključno za zdravlje biljaka.

Paradajz je najbolje prskati surutom u julu. Pripremiti rastvor od 1 litre surutke u 3 litre vode i poprskati listove biljaka, ponoviti posle 10 dana (ili posle kiše).

Počevši od treće dekade jula, potrebno je pažljivo pregledati grmlje na prve znakove plijesni. Kada se otkriju uznemirujući simptomi, odmah uklanjamo zahvaćeno lišće i tretiramo grmlje preparatima koji sadrže bakar. Zreli i skoro zreli plodovi uklanjaju se prije prskanja, ostavljajući samo one koji nisu stariji od 7-10 dana.

Branje paradajza
Mnoge sorte paradajza sazrijevaju zajedno u grozdovima, ali postoje i one koje sazrijevaju postepeno, ne bojeći više od jednog ploda. Takve plodove uklanjamo nakon zrenja, jer oduzimaju snagu biljci i usporavaju razvoj susjeda.

 

Uvezivanje
Posljednji, ali ne i najmanje važan aspekt je vezivanje grmova paradajza. Oni su osjetljivi i krhka stabljika se lako može oštetiti, pa je ovo neophodan tretman.

Zapamtite, preporučena njega paradajza u julu je ključna za održavanje zdravlja i produktivnosti biljaka. Brigom o zalivanju, zaštitom od štetočina i bolesti, branjem plodova, uklanjanjem bočnih izdanaka i vezivanjem biljaka, vidjet ćete značajno povećanje prinosa i kvaliteta vašeg paradajza.

PREUZETO

Povezano

Najnovije