Trik (jednostavan i jeftin) za uklanjanje CRNE plijesni sa silikona u kupatilu i kuhinji!

Objavljeno:

Plijesan vrlo dobro uspijeva u vlažnim i toplim područjima.

Tako idealna mjesta u našem stanu su kupaonice.

 

Uz nedovoljnu ventilaciju i visoku vlažnost, plijesan se vrlo brzo pojavljuje i počinje se nekontrolirano širiti.

Veliki problem je što se često pojavljuje na mestima koja se na prvi pogled ne vide (zaptivka u veš mašini, silikonske pločice iza sudopere…).

Omiljene lokacije su joj i pukotine između pločica koje se teško čiste i iako ih s vremena na vrijeme izribamo, najčešće ne uspijevamo uništiti male klice plijesni, koje se radosno šire dalje pred našim očima.

 

Vlaga je zaista neugodan problem i manifestira se u različitim kutovima našeg doma: može se manifestirati kao crna plijesan koja obezboji silikon koji zatvara sudoper u našoj kuhinji, ali iu kupatilu.

Loša stvar je što se ovaj silikon jako teško čisti.

Ali dobra vijest je da je sastojak iz kuhinje odličan kućni lijek za rješavanje ovog problema.

Ako odstrániť ČIERNU PLESEŇ zo silikónu v kuchyni a kúpeľni pomocou tohto  domáceho triku: Funguje to!

Jednostavan kućni trik osigurat će da vaše kupatilo bude bez plijesni i higijenski čisto.

Buđ nije samo estetski problem
Sigurno znate da crna plijesan nije samo estetski, već i zdravstveni problem.

 

Spore koje oslobađa pogoršavaju kvalitet zraka u stanu i mogu doprinijeti respiratornim bolestima.

Pogotovo u domaćinstvu u kojem ima male djece ili osoba s hroničnim respiratornim bolestima, plijesni nema mjesta.

Trebamo:
3 kašike sode bikarbone

½ šolje belog sirćeta

1 četka sa čvrstim vlaknima

1 boca sa raspršivačem

pristup:

Prvo pomiješajte bijelo sirće sa sodom bikarbonom dok se oboje potpuno ne sjedine.

Protresite ako je potrebno.

Dodajte smjesu u bocu sa raspršivačem.

 

Nanesite direktno na silikon.

Ostavite da odstoji 30 minuta.

S druge strane, zagrijte vodu.

 

Kada je voda topla, njome isperite silikon kako biste uklonili crnu plijesan rezbarenjem četkom.

Na kraju uklonite ostatak formule i kalup čistom, suhom krpom.

 

Zapamtite da kada idete na dezinfekciju kupaonice ili kuhinje, bilo ovim ili drugim proizvodima, vrlo je važno zaštititi ruke rukavicama.

Šta još pomaže kod buđi u kupatilu?
Kao što smo već spomenuli, buđ ne šteti samo vizuelnoj strani prostora, već je i veoma opasna po naše zdravlje. Zbog njegovog uticaja najviše stradaju respiratorni putevi, jer nevidljive čestice plijesni – spore dospiju u zrak koji udišemo.

Kako da je zavrtimo?
Morate koristiti najteže oružje protiv teškog protivnika. Srećom, imamo ih pred nosom, a često i ne znamo za njih.

Vodikov peroksid:

 

Ovo tečno čudo može efikasno eliminisati čak i mikroskopske čestice buđi i ne samo da spreči širenje buđi, već i da spreči njeno vraćanje.

Upotrijebite 3% otopinu vodikovog peroksida koji sipate u bocu s raspršivačem i nanesete na zahvaćena područja.

Ostavite da djeluje 10-15 minuta, očistite sunđerom i obrišite.

Alkohol:

Posebno je efikasan u uklanjanju buđi sa zidova.

Najbolje je koristiti čisti alkohol – definitivno ne tamni alkohol kao viski. Pripremite rastvor od 1 dela alkohola i 1 dela vode.

Sipajte u bocu sa raspršivačem i nanesite na kalup. Ostavite da djeluje, a zatim uklonite sunđerom ili strugačem. Temeljito dezinficirajte alate koji su došli u kontakt s plijesni.

sirće:

 

Odličan borac protiv plijesni i jedna od najefikasnijih prevencija protiv ove gljivice.

Poprskajte ocat na zahvaćena područja i temeljito izribajte. Čuvajte se upotrebe sirćeta na krečnom malteru, on na ovoj površini gubi svoju efikasnost.

Međutim, vrlo je efikasan za pločice, pukotine ili zahvaćena područja u mašini za pranje veša.

Kao preventivu, jednom sedmično ga nanosite na mjesta na kojima se prije pojavljivala buđ.

boraks:

Boraks, ili natrijum tetraborat, je prirodno sredstvo za čišćenje koje ima mnogo namena u kući. Od proizvodnje ekološkog deterdženta za domaćinstvo do efikasne borbe protiv buđi.

Upotreba boraksa, kao i upotreba vodikovog peroksida, nema toksično djelovanje na okoliš i zdravlje ljudi.

Međutim, također je istina da postupamo s oprezom kada smo u kontaktu s ovom supstancom. 1 šolja boraksa na 3,5 litre vode, nanesite rastvor na površinu zahvaćenu buđom i izribajte četkom. Zatim obrišite površinu krpom i ostavite da se potpuno osuši. Nema potrebe za ispiranjem površine.

Soda bikarbona:

 

Uklanja buđ, dezinfikuje prostor i sprečava njegovo vraćanje. Pomiješajte sodu bikarbonu sa vodom u omjeru 1:1 tako da dobijemo konzistenciju paste. Nanesite pastu na problematično područje (pločice, pukotine,…) i ostavite da se osuši. Zatim istrljajte to područje starom četkicom za zube i jednostavno obrišite preostalu pastu krpom.

Koristite drugu metodu da spriječite vraćanje plijesni. Pomiješajte 1-2 kašičice sode bikarbone i 2 šolje vode. Promućkajte i dobro promiješajte smjesu prije nego što je sipate u bocu sa raspršivačem. Zatim sipajte u bočicu sa raspršivačem, poprskajte na problematična područja i ostavite da se osuši.

Ulje čajevca:

Izvanredan dar prirode koji ljudi poznaju i koriste stotinama godina. To je najjači prirodni dezinficijens. Pruža dugotrajnu zaštitu od bakterija i virusa, a poznati su i njegovi zadivljujući efekti u borbi protiv plijesni. Pomešajte 2 kašike ulja i 2 čaše vode. Sipati u bocu sa raspršivačem, poprskati po kalupu i ostaviti 2 sata. Zatim uklonite sunđerom.

izbjeljivač:

Za borbu protiv plijesni možete koristiti i klasični izbjeljivač za rublje, koji možete kupiti u bilo kojoj ljekarni. Izbjeljivač je posebno odličan za bijele fuge između pločica, gdje je plijesan teško ukloniti. Međutim, također će pomoći u uklanjanju plijesni sa prozora i zidova. Poprskajte rastvor vode i izbeljivača (1 čaša izbeljivača na 3 litre vode) na zahvaćena mesta, ostavite da deluje i istrljajte sunđerom. Uvek radite u rukavicama iu dobro provetrenim prostorijama – izbeljivač ima veoma neprijatan miris.

Antifungici: Plijesan je poput bolesti, dolazi bez upozorenja i nekontrolirano raste. Za bolest se moraju koristiti lijekovi, a isto vrijedi i za plijesan. Lijekovi koji sadrže komponentu nistatin imaju antifungalni učinak, koji se može koristiti ne samo za zdravstvene probleme već i u borbi protiv buđi u kupatilu. Dovoljno je rastvoriti 2 tablete sa ovim sastojkom u pola šolje vode. Nanesite otopinu u praznine između pločica i ostavite da djeluje. Zatim jednostavno obrišite krpom.

PREUZETO

Povezano

Najnovije