Moje klice krastavca su počele da žute i otpadaju.. RAZLOGA JE VIŠE, ali ćete to s lakoćom riješiti zahvaljujući ovoj proceduri

Objavljeno:

Mnogi vrtlari već su se susreli s ovom neugodnom pojavom – voćni pupoljci na krastavcima ne rastu, štoviše, žute i otpadaju. Kako riješiti ovaj problem?

Općenito, ponekad i sami krastavci mogu izbaciti takve klice. Ali dobro je znati koliko ovakvih sjemenki biljka može baciti a da ne ošteti svoj prinos.

Međutim, ako je problem linjanja široko rasprostranjen, obratite pažnju. Šta treba učiniti?

Postoji nekoliko razloga za ovu pojavu, pa prvo moramo utvrditi izvor ovog problema:

1. Štetočine i bolesti
Ovdje je sve jednostavno: i štetočine i bolesti vidljive su golim okom, ali ako su vrhovi u dobrom stanju, onda to nije naš problem.

2. Vremenske promjene
Drugi razlog je uobičajen među stakleničkim biljkama. Prevruće vrijeme iznad 35 stepeni uzrokuje dehidraciju lišća i cvijeća – žute, venu pa čak i otpadaju.

Hladno vrijeme, uključujući prekomjerno zalijevanje, rijetko zalijevanje, zalijevanje ledenom vodom, produženi nedostatak sunčeve svjetlosti i prekomjerno gnojenje također mogu uzrokovati opadanje klica.

3. Nutrienti
Najčešće, međutim, krastavci ispuštaju sjemenke upravo zbog nedostatka hranjivih tvari.

Prije svega, morate dodati kalij, bor i tvari za vermikompostiranje. Da biste to učinili, morate otopiti 2 grama borne kiseline i 3 žlice tekućeg vermikomposta u 10 litara vode.

Dodajte pola litre infuzije koprive ili korova i 1 supenu kašiku kalijum humata.

Sve pomešati i posle zalivanja prihraniti u korenu, po 1 litar za svaku biljku. Istog dana poprskajte listove preparatom od sjemena i cvijeća ili nekim drugim preparatom koji sadrži giberelinsku kiselinu i vidjet ćete da će krastavci za jedan dan početi bez problema da rode.

PREUZETO

Povezano

Najnovije