Iskusni vrtlari orezuju listove tikvica i tikvica- Reći ću vam tajnu ogromne žetve ovih popularnih kultura

Objavljeno:

Gomila krupnih plodova, kakve ove biljke mogu proizvesti, svakako je radost za svakoga ko se oslanja na vlastite usjeve.

Zato je dobro znati da možemo još više povećati žetvu ako se pridržavamo dobrih savjeta iskusnih vrtlara. Rekli su lišće. Kako uraditi?

Tikvice i bundeve se mogu uzgajati gotovo bilo gdje, a rijetko nailazimo na potpuni neuspjeh. Ali moramo uzeti u obzir da se u oba slučaja radi o biljkama kojima će zaista trebati puno prostora.

S druge strane, pod povoljnim uslovima i nekoliko sadnica može opskrbiti cijelu širu porodicu. Kako možemo u potpunosti iskoristiti njihov potencijal? Lako je, samo im moramo dati malo svog vremena.

Šta je previše je previše…
Svi znamo da i tikve i tikvice daju puzave izdanke sa zaista velikim listovima. Oni imaju zadatak da opskrbe biljku energijom, ali i zaštite plodove od vrelog podnevnog sunca. Naravno, sve su to prednosti. Ali postoji i jedan veliki problem.

Ako ima mnogo listova, odnosno toliko da praktički bez ostatka pokriju svo tlo ispod biljke, tlo se ne može pregrijati, vlaga ne isparava i stvara se mikroklima koja ne samo da podstiče mogući razvoj plijesni, već i privlači sve vrste štetočina, poput puževa i drugih.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, previše gusti listovi predstavljaju problem za oprašivače, koji tada mnogo teže dolaze do cvijeća. A to nam definitivno nije cilj.

Koji listovi moraju otići?

Kako bismo spriječili slične probleme, treba znati da je dobro redovno pregledavati listove ovih biljaka i pažljivo uklanjati odabrane. Kako prepoznati one koji nemaju posla u fabrici? Prije svega, to su oni koji se protežu u prostor drugih pojedinaca.

Poenta je da se grmlje ne preklapa, jer to definitivno ne bi koristilo usjevu. Ostali listovi koji moraju što prije otići su oni na kojima nađemo bilo kakvo oštećenje, bilo da se radi o direktnoj plijesni ili o ugrizu štetočina.

Oba ova slučaja bi mogla napraviti mnogo nestašluka u bliskoj budućnosti. Plijesan bi se proširila na druge dijelove biljaka, a izgrizeno lišće bi počelo trunuti.

Na kraju, potrebno je ukloniti požutjelo ili čak suho lišće. Oni više neće ispunjavati svoju funkciju i samo bi zasjenili fetus.

Najmanje tri pogotka
Biljke bi trebalo pregledavati kontinuirano tokom vegetacije, ali ako nema vremena za to, trebalo bi da budu najmanje tri intervencije. Prvi u vrijeme cvatnje, kada je potrebno cvijeće učiniti dostupnim pčelama, zatim ponovo provjeriti stanje biljaka i treći put kada se plodovi razvijaju.

Ovom prilikom ćemo provjeriti i buduću berbu i ukloniti vidljivo oštećene komade. To će spriječiti nepotrebno slabljenje grmlja, koji će se naknadno posvetiti snabdijevanju preostalog usjeva.

Da pomognem, ali ne i da prisilim
Zaključno, treba napomenuti da i kod rezidbe tikvica ili bundeva vrijedi staro dobro poznato pravilo: „sve umjereno“. Ako bismo uklonili previše listova, biljka bi imala problema sa sobom i više ne bi mogla hraniti rastuće plodove.

Iz istog razloga kao što uklanjamo pojedinačne listove, oslobađamo se i nepotrebnih bočnih izdanaka koji ne daju odgovarajuće plodove.

Sve uklanjamo zaista oštrim baštenskim makazama ili nožem. Alat uvijek treba dezinficirati alkoholom kako ne bismo unijeli, na primjer, plijesan u biljku.

Iz istog razloga odrežemo pojedine dijelove biljaka kako bi tekućina mogla istjecati. To bi – da je ostalo u rani – bilo idealno okruženje za nastanak budućih problema.

Kako, kada i šta orezati biljke bundeve je stoga sasvim jasno. Ostaje posljednji savjet. Navedena prilagođavanja dobro je izvršiti u takvo doba dana da se rana do večeri ima vremena dobro osušiti i tako ne stvara potencijalna ulazna vrata za infekcije.

Ako uspijete slijediti ovih nekoliko pravila, možete se radovati žetvi na kojoj će vam pozavidjeti susjedi iz daljine.

PREUZETO

Povezano

Najnovije