PLUĆNI I SRČANI BOLESNICI NAJUGROŽENIJI: Doktor Pajović savjetuje kako da pregurate toplotni talas “neoštećeni”

Objavljeno:

Dr Pajović je upozorio da visoke temperature mogu promeniti viskoznost krvi, što može dovesti do formiranja krvnih ugrušaka, kao i povećati rizik od moždanog udara ili srčanog udara.

Leto je zvanično započelo, a prvi dani ovog godišnjeg doba najavljuju izuzetno toplo vreme. Dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku, savetuje da tokom dana sa visokim temperaturama treba piti dosta tečnosti, pre svega vode i prirodnih sokova, kao i redovno uzimati propisanu terapiju ako se boluje od neke hronične bolesti.

Posebno je istaknuto da su najugroženije grupe ljudi kardiovaskularni bolesnici, osobe sa hroničnim obstruktivnim bolestima pluća i astmom, zbog mogućnosti pojave mišićnih grčeva i pogoršanja osnovnih zdravstvenih problema. Dr Pajović je upozorio da visoke temperature mogu promeniti viskoznost krvi, što može dovesti do formiranja krvnih ugrušaka, kao i povećati rizik od moždanog udara ili srčanog udara.

Kada je reč o kardiovaskularnim pacijentima, moguće su i poremećaji srčanog ritma usled širenja krvnih sudova pod uticajem visokih temperatura. Preporučuje se da pacijenti sa visokim krvnim pritiskom posebno obrate pažnju, prilagode terapiju ili je čak prilagode, i redovno kontrolišu krvni pritisak.

NAJZENA.RS

Povezano

Najnovije