Ovaj TRIK će držati krpelja podalje ovog ljeta. Zaboravite sredstva za odbijanje mirisa. Ovo će vam ušted

Objavljeno:

Krpelji se sve češće pojavljuju na češkom selu. Da biste se zaštitili od njih, samo se fokusirajte na ove jednostavne metode prevencije.

Krpelji predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi uglavnom zato što mogu prenijeti opasne bolesti, kao što su, prema riječima dr. Debre Sullivan, posebno lajmska bolest, ali i krpeljni encefalitis. Stoga je važno da se znate zaštititi od njih, jer se posljednjih godina, prema riječima stručnjaka, sve češće pojavljuju u češkoj prirodi. Pravilna prevencija će vam pomoći, na primjer u vidu prirodnih repelenata i nošenja prave odjeće u prirodi.

Prirodni repelenti od eteričnih ulja
Ako se želite zaštititi od krpelja, posebno će vam pomoći repelent. Međutim, ovo često sadrži mnogo hemije i košta mnogo novca, pa se eterična ulja, na primer, nude kao prikladna alternativa. Prema dr. Debri Rose Willson, sorte limunske trave, kedra i peperminta su posebno djelovale vrlo dobro. Osim što ćete se zaštititi od ovih parazita, lijepo ćete mirisati i otjerati druge štetočine poput komaraca i mrava.

Također možete pokušati pomiješati nekoliko ulja, što je još efikasnije u prevenciji krpelja. Što se tiče šetnje u prirodi, općenito treba izbjegavati hodanje po područjima koja su jako obrasla travom i grmljem. Prema dr. Debri Sullivan, ova bića imaju najveću tendenciju da se tamo nalaze. Isto tako, ne zaboravite da nosite odgovarajuću odjeću, odnosno po mogućnosti duge pantalone, košulju dugih rukava i kvalitetne čizme.


Zaštitite svoju baštu i od krpelja
Održavanjem svoje bašte možete spriječiti pojavu krpelja, kaže dr. Jill Seladi-Schulman. Počnite tako što ćete ga temeljito pokositi i očistiti područja na kojima bi mogli biti prisutni paraziti. Na primjer, to su hrpe drva i drugih prirodnih materijala – koji, između ostalog, nude odlično sklonište za druge životinje, uključujući miševe i štakore. Ne zaboravite naknadno provjeriti svoje ljubimce da vidite da li su ih doveli izvana. Na Zdravé Stravování pisali smo i o tome kako što efikasnije ukloniti zakačene krpelje.

PREUZETO

Povezano

Najnovije