Na prijelazu iz maja u juni gredice luka posipam ovim brašnom: NA KRAJU DANA IZ ZEMLJE VADIM GLAVICE VELIČINE ŠAKE

Objavljeno:

Danas ću vam reći o prekrasnom prirodnom gnojivu za luk koje uspješno koristim više od 7 godina. Žetva je nevjerojatna!

Ranije mi je luk jako slabo rastao, unatoč dobroj gnojidbi koju sam uvijek na vrijeme primijenio, a štetnici su uvijek uspjeli pokvariti urod.

Sve se promijenilo nakon godinu dana, kada mi je prijatelj savjetovao da suhu mješavinu 2 komponente rasporedim izravno na gredice luka.

Sada ću vam sve potanko ispričati i s vama podijeliti ovu vrijednu informaciju. Prva komponenta gnojidbe je dolomitno brašno, ali ne bilo kakvo, nego uvijek fino mljeveno, izgleda skoro kao brašno.

Što je dolomit učinio mojim lukovicama pa su brže rasle i postale veće? Ispostavilo se da je to sve zbog mog kiselog tla! Luk voli neutralnu kiselost tla od 6 do 7,5 pH. Moje glineno tlo imalo je pH oko 4,5-5.

Uzgoj luka bio je vrlo težak jer korijenje u kiselom tlu nije dobro i sporo upijalo hranjive tvari iz tla. Dolomit vrlo brzo deoksidira gredicu i luk raste kako treba.

Osim toga, dolomitno brašno sadrži korisne tvari: kalcijev oksid i magnezijev oksid. Ove tvari pomažu luku da raste više i brže nego inače. Za gredicu od 3,5 m2 trošim otprilike 1 kg dolomitnog brašna.

Druga komponenta naše gnojidbe je duhanska prašina, odnosno mljeveni duhan. Dodajem ga uglavnom da otjeram minera luka iz gredice.

Pomaže prilično dobro jer duhanska prašina sadrži nikotin, koji lako odbija, pa čak i ubija štetnike.

Štoviše, kasnije, kada se duhanska prašina raspadne, sve korisne tvari idu na rast glavica luka. Za takvu gredicu trebam oko 0,5 kg duhana.

Pomiješam sastojke i dobro pospem gredice luka. Najbolje je primijeniti gnojivo u svibnju – početkom lipnja. Svakako probajte ovo brašno ako vam luk ne raste kako biste željeli, unatoč pravilnoj gnojidbi.

preuzeto

Povezano

Najnovije