Snažno korijenje i potpuna otpornost na gljivice: Tom otopinom prelijte paradajz i bit ćete ugodno iznenađeni rezultatima!

Objavljeno:

Ostvariti dobar urod rajčice nije nimalo lak zadatak. Od samog početka potrebno im je osigurati odgovarajuće uvjete i podršku u svakoj fazi razvoja.

Stoga vrtlari stalno razmišljaju o tome kako zalijevati rajčice tako da rastu, aktivno donose plodove i budu otporne na bolesti.

Ako sadnice samo posadite u tlo, bez zalijevanja ili gnojidbe, nećete dobiti zadovoljavajući urod. Čak i cvjetni grmovi mogu se u trenu pretvoriti u zakržljale biljke, cvjetovi će otpasti ili će rod biti vrlo slab.

Kako zalijevati rajčice da imaju snage za rast i otpor
Prije zalijevanja rajčice za rast, potrebno je odlučiti o odabiru sredstava za gnojidbu i stimulaciju razvoja biljaka. Većina vrtlara postupno napušta korištenje kemikalija u vlastitim krevetima. Prelaze na prirodna gnojiva poput pepela, kokošjeg izmeta ili kvasca.

Zašto kvasac? Hranjive tvari nastale tijekom fermentacije kvasca savršeno stimuliraju rast i razvoj sadnica. Biljke postaju jače, otpornije i uz kontinuirano zalijevanje prisilit će grm da dobro rodi.

Koja je korist od kvasca za rajčice?
Zalijevanje sadnica otopinom kvasca prirodno potiče rast biljaka, aktivira razvoj korijenskog sustava i čini ih otpornijima na bolesti. Kvasac je hranjivo koje sadrži vitamine i minerale potrebne za puni razvoj i plodonošenje povrća.

Enzimi prisutni u otopini kvasca aktiviraju reprodukciju korisnih bakterija u tlu. Redovito zalijevanje kvascem uzrokuje bujnu cvatnju rajčice, a zatim i njihovu obilnu rodnost.

No, to nisu sve prednosti. Otopina kvasca inhibira rast korova u vrtu. Specifična aroma kvasca plaši puževe i kvari apetit nekim štetnicima.

Priprema otopine kvasca za zalijevanje rajčice
U lonac ulijte litru vode i zagrijte je na 30 stupnjeva, dodajte 4 žlice šećera. Zatim otopite 50 g protisnutog kvasca u slatkoj vodi i ostavite na toplo mjesto da kvasac proradi.

Umjesto svježeg kvasca možete koristiti pakiranje suhog kvasca (17g). Proces fermentacije treba trajati najmanje 2 sata.

Zatim se mora razrijediti u 5 litara staložene vode zagrijane na sobnu temperaturu i ostaviti da fermentira tjedan dana. Zatim razrijedite 100 ml u 5 litara vode.

Bez tjedan dana stajanja možemo pripremiti otopinu slabije koncentracije. Zatim kvasac koji je odstajao 2 sata otopiti u 5 litara vode.

Dobivenom otopinom prelijte rajčice.

Ovaj alat se također može koristiti za zalijevanje drugog povrća i grmova voća.

Zalijevajte rajčice ovom otopinom ne više od 3 puta u sezoni. Po prvi put, otopinu kvasca najbolje je koristiti tjedan ili dva nakon sadnje sadnica u zemlju.

Dovoljno je pola litre tekućine koju treba uliti što bliže korijenu. A za sljedeća dva hranjenja za veliki grm bit će potrebne dvije litre otopine.

preuzeto

Povezano

Najnovije