Fantastično je gnojivo i kada se pravilno koristi štiti cijeli vrt! OVO O SODI BIKARBONI SIGURNO NISTE ZNALI

Objavljeno:

To je ekološki proizvod, siguran za biljke, ljude, životinje, insekte i mikroorganizme u tlu. Soda poboljšava svojstva tla, okus voća, a također je izvrsno gnojivo.

Jeste li znali koliko je obična soda bikarbona korisna u vrtu? Danas ćemo vam reći kako koristiti sodu u vrtu! Odličan je lijek protiv štetnika i bolesti!

Soda bikarbona je alternativa kemijskim fungicidima i insekticidima. Sodu bikarbonu ćete sigurno voljeti koristiti u svom vrtu i povrtnjaku!

Gnojidba sodom
Soda također dobro djeluje kao komponenta gnojiva s vrlo univerzalnim djelovanjem koje hrani, jača biljke i poboljšava njihovu otpornost: 1 čajna žličica sode, 1 čajna žličica Epsom soli, 1/2 čajne žličice amonijaka i 4 litre vode. Promiješajte jednom svaka 1-2 tjedna i zalijte biljke.

Bolji okus voća
Soda bikarbona također poboljšava okus voća povećavajući njegovu slatkoću. Možemo posuti četiri žličice sode oko grma ili duplo više oko voćke i ovaj tretman ponoviti 3 puta u sezoni.

Ili poprskajte otopinom: 2 žlice sode bikarbone na 5 litara vode. Voće (rajčica, grožđe, ribizl i dr.) prska se radi povećanja šećera.

Tretiranje sjemena
Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, soda je idealna za tretiranje sjemena prije sjetve. Otopite 5 g sode u 1 litri staložene vode i uronite sjeme u to 4-6 sati.

Gljivične bolesti
Zalijevanje biljaka otopinom sode pomoći će u uništavanju gljivica koje uzrokuju bolesti truljenja korijena i stabljike.

Soda bikarbona vrlo je svestrana u borbi protiv nametnika. U nastavku navodimo vrste štetnika s kojima se možemo boriti, omjere otopina i način primjene.

Pepelnica
Već 2-3 tretmana otopinom sode pomoći će u liječenju biljaka od pepelnice.

Uzmite 4 žlice sode i 2 žlice tekućeg sapuna, otopite u 10 litara vode. Dobivena otopina se koristi za prskanje u intervalima od 7 dana.

Takva otopina sode savršeno štiti grmlje, drveće, kao i tikvice, bundeve i krastavce od pepelnice, čije je lišće često prekriveno bijelo-sivim premazom u kišnim godinama.

Kuga, siva plijesan
Osim toga, soda bikarbona učinkovito se bori protiv plamenjače rajčice i sive plamenjače vinove loze.

Razmutite 3 žlice sode bikarbone u 10 litara vode, dodajte malo sapuna i dobivenom tekućinom dobro poprskajte svaki list biljke. Tretiranje se provodi 2-3 tjedna nakon sadnje presadnica rajčice u tlo i ponavlja se svakih 7-12 dana tijekom cijele vegetacije.

Gusjenice
Otopina sode je pouzdana zaštita od gusjenica koje jedu lišće i napadaju voćke. Važno je napomenuti da se ovo rješenje može sigurno koristiti tijekom cvatnje i plodova.

Razrijedite 5 žlica sode i 2 žlice tekućeg sapuna u 10 litara vode, dobro promiješajte.

Otopinom temeljito pošpricajte krošnje stabala. Nakon nekoliko dana postupak ponavljamo dok sve gusjenice ne nestanu iz biljke.

Gusjenice kupusa također ne vole sodu. U ovom slučaju sodu ne otapamo u vodi, već posipamo listove kupusa. Najbolje je to učiniti ujutro kada ima rose, tada će soda duže ostati na biljkama.

Kada sadite presadnice kupusa u zemlju, također je preporučljivo dodati prstohvat sode u rupu.

Soda za mrave
Od mrava će vam pomoći i soda bikarbona. Lagano lopatom izdubite mravinjak i obilno ga pospite sodom bikarbonom.

Puževi, žičnjaci, ličinke
Puževi i žičnjaci ne vole natrijev bikarbonat. Tijekom sezone tlo u gredicama redovito posipajte sodom. Prilikom sadnje krumpira u svaku rupu dodajte prstohvat sode. Zahvaljujući ovoj metodi smanjujemo i kiselost tla.

Lisne uši
Protiv lisnih uši i drugih lisnih štetnika prskamo grane (u istoj koncentraciji kao u borbi protiv pepelnice), ili možemo vrhove grana, gdje se najčešće nakupljaju kolonije štetnika, uroniti u otopinu sode (1 žličica soda na 1 litru vode).

Soda za cvijeće
Soda je dobar pomoćnik u cvjetnjaku. Prskanje cvijeća i ukrasnog grmlja pomaže u uklanjanju brašnastih stjenica i lisnih uši. U tu svrhu otopite 2 žlice sode u 10 litara vode.

Soda produljuje život rezanog cvijeća u vazi. Samo dodajte 1 čajnu žličicu natrijevog bikarbonata u 1,5 litara vode.

Kao što vidite, soda bikarbona ne samo da će vam pomoći uštedjeti novac, već će vam pomoći i da dobijete ekološki prihvatljivu žetvu!

preuzeto

Povezano

Najnovije