KAKO LAKŠE PREŽIVJETI BOL, SAVJETI IZ PRVE RUKE: Dr Stojiljković otkriva kada ne treba da lomimo tablete

Objavljeno:

Ovi lekovi ne samo da ublažavaju bol i snižavaju temperaturu, već imaju i antiinflamatorni efekat

Tablete protiv bolova su kao tajni eliksiri koji olakšavaju neprijatnosti. Ljudi najčešće posežu za njima kada ih muči glavobolja ili kada se bore sa menstrualnim mukama. Međutim, šta ako ove tablete ne ispolje očekivani efekat? Da li bi trebalo da se prepustimo još jednoj dozi ili odustanemo? Sonja Stojiljković, stručnjak u farmaceutskoj oblasti, u emisiji RTS Ordinacija deli savete o pravilnoj upotrebi lekova za različite vrste bolova.

“Postoje lekovi koji se baziraju na paracetamolu i acetilsalicilnoj kiselini, fokusirani isključivo na ublažavanje bola i smanjenje temperature. Svi ostali, kao što su ibuprofen, diklofenak, aceklofenak, naproksen, spadaju u kategoriju nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Ovi lekovi ne samo da ublažavaju bol i snižavaju temperaturu, već imaju i antiinflamatorni efekat”, pojašnjava dr Stojiljković, osvrćući se na menstrualne bolove.

U takvim situacijama, preporučuje se korišćenje antiinflamatornih lekova, s obzirom na blagu upalu sluznice. Ipak, važno je imati na umu da ovi lekovi često izazivaju neželjene efekte poput povećanog krvarenja.

“Kod menstrualnih bolova, važno je uzimati lekove u manjim dozama. Obično se preporučuje ibuprofen u dozi od 200 mg. Takođe, treba obratiti pažnju na sastav tableta, jer mnogi od njih sadrže paracetamol. Prevelika doza paracetamola može izazvati ozbiljne probleme sa jetrom”, upozorava farmaceutkinja.

Kada je reč o lomljenju tableta, treba biti oprezan. Tablete mogu biti lomljive samo ako su označene kao “tableta”. Ukoliko su naznačene kao “film tableta” ili “tableta sa produženim oslobađanjem”, ne preporučuje se lomljenje, zbog specifične strukture koja ih štiti od kiseline u želucu.

najzena.rs

Povezano

Najnovije