KARDIOLOZI OTKRIVAJU: Ova jednostavna navika može dramatično smanjiti krvni pritisak preko noći

355

Alarmantni podaci o povišenom krvnom pritisku i jednostavni koraci ka zdravlju

U današnje vreme, sve veći broj osoba u Srbiji se suočava sa povišenim krvnim pritiskom, a samo manji deo njih ima postavljenu dijagnozu i pravilno uzima terapiju. Prema najnovijim zvaničnim podacima, čak 46,8% stanovnika Srbije boluje od hipertenzije, što ukazuje na zabrinjavajuće stanje u našem društvu.

Ovaj zapanjujući broj oboljelih od hipertenzije rezultat je dugotrajnih stresova, loše ishrane bogate masnoćama i solima, pušenja, kao i nedovoljne fizičke aktivnosti, što je karakteristika sve većeg broja ljudi širom zemlje. Slična situacija je i u drugim evropskim zemljama, gde se procenjuje da 30-45% stanovništva pati od ove bolesti, a kod osoba starijih od 60 godina, procenat je još veći, prelazeći 50%.

Hipertenzija nije samo medicinski problem, već i glavni faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, kao što su koronarna bolest srca, moždani udar, hronične bolesti bubrega, srčana insuficijencija, aritmija i demencija. Zbog toga je važno da se posebna pažnja posveti održavanju normalnih vrednosti krvnog pritiska, koje bi trebalo da budu ispod 120/80 mmHg. Visoki krvni pritisak ili hipertenzija se dijagnostikuje kada su vrednosti iznad 140/90 mmHg.

Iako postoje lekovi za kontrolu i snižavanje krvnog pritiska, jednostavne promene u načinu života mogu biti podjednako efikasne. Jedna od ključnih promena je smanjenje unosa natrijuma u ishrani. Preporučuje se unos manji od 1500 mg natrijuma dnevno, dok prosečna zapadnjačka ishrana sadrži čak 3.500 mg natrijuma dnevno, a ponekad i više. Smanjenje unosa soli u ishrani može imati značajan uticaj na snižavanje krvnog pritiska, sličan efektu uzimanja lekova za hipertenziju.

Pored pravilne ishrane, održavanje zdrave telesne težine, redovno spavanje, izbegavanje prekomerne konzumacije alkohola i redovna aerobna fizička aktivnost mogu doprineti održavanju normalnih vrednosti krvnog pritiska i smanjenju rizika od hipertenzije i njenih komplikacija. Sve ovo ukazuje na značaj celokupnog pristupa zdravom načinu života u prevenciji i lečenju visokog krvnog pritiska.

NAJZENA.RS