Ignoriranje ovih vrsta ujeda insekata može uzrokovati nepovratne komplikacije: Ako primijetite ove simptome, ODMAH POZOVITE LJEKARA

142

Ako ste iskusili ovaj ubod na sebi, bolje je da se brzo obratite ljekaru. Neki insekti mogu ozbiljno naštetiti vašem zdravlju.

S dolaskom proljeća napolju se počinju pojavljivati ​​i insekti, koji mogu djelovati bezopasno, ali mogu nanijeti veliku štetu vašem zdravlju. Čak i pčela može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije, kaže doktor Marc Meth. Međutim, opasnost može predstavljati i obična muva ili neugodni komarci, koji se posebno gomilaju napolju u večernjim satima. Stoga, čim prepoznate bilo kakav ugriz na sebi, bolje je da budete na oprezu.

Opasni ugrizi koje ne smijete zanemariti
Treba biti oprezan, na primjer, protiv pčela, koje ostavljaju otrovnu vrećicu sa ubodom u rani. Ako ste ugrizeni, budite veoma oprezni kada ga izvlačite, jer može izazvati otok i crvenilo ako se otrov oslobodi. Međutim, ljudi koji pate od alergija ili imaju oslabljen imuni sistem mogu pasti u anafilaktički šok ili čak umrijeti (ako ne dobiju pomoć rano) kao rezultat ove situacije, prema doktorici Alani Biggers. Isto važi i za stršljene i bumbare.

Ove vrste također pripadaju himenoptera i mogu uzrokovati slične simptome svojim ubodom. Najgore što možete učiniti je ako vam udare po vratu, jer se na tim mjestima vrlo brzo javlja alergijska reakcija. Ako vas ovaj insekt ubode u ruku, pričekajte malo i promatrajte situaciju, navodi se na web stranici Healthine. Osim otoka i crvenila, ništa vam se ne smije dogoditi. Međutim, ako se radi o području vrata ili nekom drugom osjetljivom području, odmah idite u bolnicu.

Ose i komarci takođe predstavljaju rizik
Što se tiče osa, njihov ubod je često praćen vidljivim i bolnim otokom, a zahvaćeno područje se vrlo lako može upaliti. Ako se to dogodi, trebali biste što prije posjetiti ljekara i pokušati brzo riješiti problem. U najgorem slučaju može se pojaviti i povišena temperatura ili povećani limfni čvorovi, što zahtijeva mirovanje, a često i stručnu pomoć.

Prema Healthlineu, ako vas ugrize komarac, zahvaćeno područje neće toliko boljeti, ali može izazvati svrab i druge neugodne senzacije. Međutim, simptomi obično nestaju vrlo brzo i ne ostavljaju ništa iza sebe. Muhe tada uzrokuju otvorene rane na koži i ako dođe do infekcije, možete početi osjećati jak svrab i bol, visoku temperaturu, mučninu, povećanje limfnih čvorova, glavobolje i bolove u zglobovima.

PREUZETO