Velika većina ljudi još uvijek ne zna za ove razlike između migrene i uobičajene glavobolje: SLJEDEĆI SIMPTOMI POMOĆI ĆE VAM DA UBLAŽITE BOL

135

Za mnoge ljude migrena je ozbiljan zdravstveni problem koji utiče na njihov svakodnevni život. Simptomi mogu biti različiti i često se razlikuju od osobe do osobe.

Migrena je neurološka bolest koja se manifestira kao intenzivna glavobolja, često praćena drugim neugodnim simptomima. Ovo stanje može biti vrlo uznemirujuće i ograničavajuće za oboljelog, jer bol može biti toliko jak da sprječava normalne dnevne aktivnosti. Iako tačan uzrok migrene nije u potpunosti shvaćen, postoje određeni faktori koji mogu doprinijeti njenom razvoju. Prepoznavanje i razumijevanje simptoma migrene ključno je za pravilno liječenje i ublažavanje bolova, rekla je dr. Heidi Moawad.

Intenzivna glavobolja
Migrensku glavobolju karakteriše intenzivan i pulsirajući osjećaj, često koncentrisan na jednoj strani glave, objašnjavaju stručnjaci. Ovaj bol može dostići takav intenzitet da oboljelog potpuno onemogućava iz normalnih svakodnevnih aktivnosti i prisiljava ga da potraži utočište u tihom i mračnom okruženju. Trajanje migrenoznih bolova je individualno i može varirati od nekoliko sati do nekoliko dana, što dodatno pogoršava zdravstveno stanje i kvalitet života oboljelog.

Osetljivost na svetlost i zvuk
Osobe koje pate od migrene često doživljavaju povećanu osjetljivost na svjetlost (fotofobija) i zvuk (fonofobija) tokom napada. Čak i prigušeno svjetlo ili tiši zvuci mogu uzrokovati dodatnu nelagodu i pojačati glavobolju, ističe dr Judith Marcin. Ova osjetljivost na vanjske podražaje može značajno pogoršati već uznemirujuću situaciju za oboljelog tokom napada migrene. Svjetlo i zvuk tako postaju neprijatelji koji se moraju eliminirati ili minimizirati.

Mučnina i povraćanje
Migrena je često praćena mučninom, au nekim slučajevima čak i povraćanjem. Ovaj prateći simptom ima tendenciju da bude vrlo neugodan i doprinosi ukupnom osjećaju nelagode tokom napada migrene. Neugodni osjećaji mučnine i potencijalna potreba za povraćanjem mogu pogoršati ionako tešku situaciju tokom migrene. Osim toga, stručna studija u The Journal of Headache and Pain navodi da mučnina može prethoditi glavobolji, a ne nužno je uzrokovati.

Neurološke aure
Neki doživljavaju neurološke aure prije samog napada. To može uključivati ​​promjene vida (kao što su treperenje svjetla, deluzije ili gubitak vida), senzorne simptome (kao što su trnci ili utrnulost udova) ili poteškoće u govoru. Pregledni članak u Practical Neurogoly navodi da oko 30 posto oboljelih od migrene doživljava ove aure.

Ako patite od čestih migrena ili ako vam se simptomi pogoršaju, ne ustručavajte se potražiti liječničku pomoć i razgovarati o mogućnostima liječenja. Uz odgovarajuću njegu i pravilnu njegu, možete smanjiti utjecaj migrene na vaš svakodnevni život i poboljšati kvalitetu svog života, savjetuje doktorica medicine Deena Kuruvilla. Tada možete sami podržati propisani tretman izbjegavanjem dobro poznatih okidača migrene, o kojima smo već pisali na ZdravéStravování u prošlosti.