Tihi UBICA zvan RAK DEBLOG CRIJEVA: Ovo je 5 najčešćih simptoma koje apsolutno morate znati

2002

Rak debelog crijeva često može proći nezapaženo. Nažalost, u kasnijim fazama, postotak šanse za uspješno liječenje se smanjuje.

Rak debelog crijeva nastaje u ćelijama debelog crijeva i rektuma, koji se nalazi u vašem probavnom sistemu. Međutim, kao i kod svih drugih bolesti raka, najbolji način za povećanje šanse za preživljavanje u ovom slučaju je rana dijagnoza – ako se problem proširi, nažalost može biti prekasno. Stoga, kako biste izbjegli potencijalnu opasnost i na vrijeme sačuvali svoje zdravlje, u nastavku možete pogledati 5 najčešćih simptoma raka debelog crijeva. Doktor Saurabh Sethi otkrio je više.

Česti grčevi u abdomenu
Ovo je vjerovatno jedan od najtežih simptoma raka debelog crijeva. Ljudi često pripisuju ovaj problem drugim, mnogo manje ozbiljnim bolestima, kao što su pretjerano nadutost ili loša probava. Međutim, ako su grčevi u trbuhu praćeni drugim simptomima, kao što su nagli gubitak težine ili krvava stolica, trebate se što prije obratiti svom liječniku opće prakse.

Nagli gubitak težine
Kao i drugi oblici raka, rak debelog crijeva može uzrokovati nagli i neobjašnjivi gubitak težine. Naravno, nikada ne smijete zanemariti ovaj simptom, zbog čega ako nastavite da gubite na težini bez ikakvih promjena u prehrani ili načinu života, trebate što prije potražiti stručnu pomoć.

Sve više i više umora
Iako se umor može odnositi na nedostatak sna, previše (ili premalo) fizičke aktivnosti, lošu ishranu i lijekove, često je rezultat vrlo ozbiljnih bolesti, uključujući anemiju, akutno zatajenje jetre, dijabetes, bolesti srca, hipotireozu ili čak debelo crijevo. rak. To je zato što ćelije raka crpe svu energiju koju primite, zbog čega se možete osjećati umorno i slabo.

Krvava ili crna stolica
Krvava stolica je jedan od najčešćih simptoma raka koji se javio u području vašeg probavnog sistema – međutim, u nekim slučajevima ovaj simptom može biti teško prepoznati, jer krv može biti previše tamna, a stolica prilično crnkasta, što ne izaziva takvu zabrinutost (naročito ako je krv prošla pored želuca koji ju je probavio). Međutim, ako osjetite bilo koji od gore navedenih simptoma, bolje je svaki put provjeriti stolicu, a ako nešto nije u redu, odmah se obratite svom ljekaru.

Nepravilne stolice
S obzirom da rak utiče na strukturu crijeva, njegovo prisustvo u tijelu također može utjecati na pravilnost, konzistenciju i izgled vaše stolice (vidi gornji paragraf). Polipi debelog crijeva se često mogu razviti u tumore, što može uzrokovati dijareju ili zatvor.

Izvor: MedicalNewsToday