POLEN NE PRIJA NI VAŠEM AUTU Evo kako da ga skinete, a da ne oštetite lak na vozilu

55

Polen, koji se neprimetno širi vazduhom a ima ga čak 17 vrsta, osim što mnogima izaziva alergiju, koja, srećom, može da se ublaži prirodnim preparatima, završava na automobilima. Zato se često postavlja pitanje: da li je štetan za boju vozila?

Srećom po vozače, polen nije toliko štetan kao ptičji izmet, ali i dalje može uzrokovati probleme jer sadrži kiseline koje nisu prisutne u visokim koncentracijama, ali su ipak prisutne. Ove kiseline postaju aktivne kada dođu u kontakt s vodom, na primer sa rosom ili blagom kišom koja nije dovoljna da spere polen, već samo doprinosi njegovom razmazivanju po karoseriji vozila.

Kako se uklanja polen
Da biste uklonili polen sa svog automobila, najefikasniji način je iskoristiti obilnu kišu koja će temeljmo isprati vozilo. U odsustvu kiše, preporučuje se da automobil operete ručno ili koristite mlaz pod pritiskom u svojoj garaži ili samouslužnoj auto-praonici. Važno je da ne pokušavate ukloniti polen suvim tkaninama ili krpama, jer može biti abrazivan i često privlači čestice prašine koje potom mogu trajno da oštete lak na vozilu.

Pranje vodom omogućava da se ove potencijalno štetne čestice sigurno uklone, čuvajući tako lak vozila od nepotrebnih oštećenja. Na ovaj način, održavate svoj automobil čistim i zaštićenim tokom sezona cvetanja, što je posebno važno za očuvanje estetske i funkcionalne vrednosti vozila.

ALO.RS