Ako već neko vrijeme patite od trnaca, utrnulosti ili bolova u rukama, svakako to nemojte zanemariti: TO MOŽE BITI OZBILJNA BOLEST

726

Ako već neko vrijeme patite od trnaca, utrnulosti ili bolova u rukama, svakako to nemojte zanemariti. To može biti ozbiljna bolest.

Simptomi kao što su trnci, utrnulost ili česti bolovi u rukama mogu ukazivati ​​na ozbiljnu opasnost koju ne treba zanemariti. Kako prenosi Healthline, velika većina odrasle populacije ih doživljava s vremena na vrijeme, a neki ih doživljavaju redovno. Međutim, to se mora riješiti što je prije moguće kod specijaliste, jer se najvjerovatnije radi o sindromu karpalnog tunela. Međutim, problem možete riješiti prilično lako.

Sindrom karpalnog tunela i njegovi simptomi
Sindrom karpalnog tunela je neurološko stanje koje nastaje usled povećanog pritiska na nerv u predelu ručnog zgloba. Među najčešćim simptomima, prema dr. Angeli M. Bell, su česti trnci cijele ruke, neugodni bolovi ili čak povremena utrnulost. Što se tiče rizika od razvoja problema, tome najčešće doprinose hormonalne promjene uzrokovane trudnoćom, godinama, genetskim faktorima, disbalansom hormona štitnjače, dijabetesom, kao i reumatoidnim artritisom.

Također je dobro napomenuti da su simptomi obično bilateralni. Stoga, ako se pojave na jednoj strani, vrlo je vjerovatno da će uskoro utjecati i na drugu. U svakom slučaju, međutim, potrebno ih je što prije obratiti stručnjaku koji će procijeniti vašu situaciju i savjetovati vas što dalje. Alternativno, prema riječima doktora Williama Morrisona, možete isprobati i kućni tretman, koristeći obloge od prirodnih sastojaka koji imaju potpuno prirodan učinak.

Kućni lijek za simptome karpalnog tunela
Kako biste se što prije riješili neugodnog sindroma karpalnog tunela, možete početi nanositi ljekovitu mješavinu na zahvaćeno područje. Djeluje potpuno prirodno i najbolje će vam pomoći u obliku obloge – na Zdravoj prehrani pisali smo i o tome kako hladni i topli oblozi mogu pomoći da pobijedite bolove u leđima. Nakon toga, dovoljno je pričekati 30 minuta i uskoro ćete osjetiti dugo očekivano olakšanje. Za pripremu će vam trebati sljedeći sastojci:

5 listova eukaliptusa
2 kašike rendanog đumbira
5 listova mente
1 čaša vode

Sama priprema je vrlo jednostavna. Prvo prokuhajte vodu sa ostalim sastojcima, a kada tečnost proključa, ugasite vatru i ostavite da se smesa ohladi. Zatim stavite u frižider na neko vreme i kada se ohladi nanesite na obolelo mesto u obliku obloga. Takođe pokušajte da se fokusirate na hranu bogatu vitaminom B6, koji pomaže u smanjenju ovih simptoma i nalazi se u stvarima poput smeđeg pirinča, banana i krompira.

preuzeto