Ako vaša štitna žlijezda ne funkcionira kako treba, možete se suočiti s mnogim ozbiljnim problemima: EVO SIMPTOMA KOJE NE SMIJETE ZANEMARITI.

1349

Ako vaša štitna žlijezda ne funkcionira kako treba, možete se suočiti s mnogim ozbiljnim problemima. Evo simptoma koje ne smijete zanemariti.

Hipotireoza je problem tokom kojeg štitna žlijezda ne obavlja dovoljno svoju funkciju, odnosno ne proizvodi dovoljno hormona za sve potrebe organizma. Međutim, njegovi simptomi mogu varirati od nedostatka energije do neobjašnjivog debljanja, tako da oboljelima može biti vrlo teško prepoznati jesu li u opasnosti. Stoga smo u nastavku naveli 7 mogućih simptoma ovog opasnog problema za vas. Ako ih osjetite, potražite stručnu pomoć što prije, kaže doktorka Keli Vud.

Poteškoće sa gubitkom težine
Postoji mnogo razloga zašto ne možete smršati – možda jednostavno ne vježbate dovoljno, unosite previše kalorija tokom dana ili patite od lošeg sna, što negativno utječe na vaš metabolizam. Međutim, problemi sa sagorevanjem kilograma mogu biti i rezultat nedovoljne aktivnosti štitne žlijezde. Oni reguliraju način na koji vaše tijelo koristi i skladišti energiju, što se kasnije odražava na brzinu metabolizma i potrošnju energije.

Stalni umor
Umor je vrlo čest simptom koji može signalizirati mnoge različite zdravstvene probleme, uključujući kronični stres, nedostatak sna, određene lijekove ili intenzivnu fizičku vježbu. Međutim, u ovom slučaju će vjerovatno pomoći dovoljno odmora. Međutim, ako osjećate da umor traje cijelo vrijeme i da mu nedostaje objašnjenje, to bi mogao biti znak hormonalnih problema.

Osetljivost na niske temperature
Problemi s tolerancijom na hladnoću još su jedan od simptoma neaktivnosti štitne žlijezde. Jer pod normalnim okolnostima, vaše tijelo može regulirati vlastitu temperaturu – kad god otkrije da temperatura pada, sagorijeva više kalorija kako bi stvorila toplinu. To je uglavnom besprijekoran proces koji jedva primjećujemo u svakodnevnom životu. Međutim, ako ti hormoni štitne žlijezde ne rade kako treba, usporavajući metabolizam, smanjena je i sposobnost grijanja.

Bol u mišićima i zglobovima
Vaši mišići i zglobovi mogu boljeti iz raznih razloga, a neaktivna štitna žlijezda je jedan od njih. Razlog je prvenstveno činjenica da osobe sa ovim problemom imaju izmijenjen metabolizam. To je zato što je više orijentisan na katabolizam nego na anabolizam – to je stanje razgradnje mišićnog tkiva kako bi se stvorila energija. Međutim, to može dovesti do smanjenja mišićne mase i snage, osjećaja boli i slabosti. Anabolizam, s druge strane, pomaže u dobijanju mišića.

Suva koža i prorijeđena kosa
Suha koža i prorijeđena ili suha kosa još su jedan od simptoma neaktivnosti štitne žlijezde. Rast i metabolizam folikula dlake i ćelija kože je, kao i svih drugih ćelija u telu, regulisan hormonima štitnjače. Stoga, ako je njihova funkcija oštećena ili narušena, možete osjetiti ove neugodne simptome.

Obilne ili neredovne menstruacije
Promjene u menstrualnom ciklusu mogu nastati iz mnogo različitih razloga. Dok su neke od njih relativno bezopasne i vezane samo za faktore načina života kao što su stres, prehrana, putovanja ili promjene tjelesne težine, drugi ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme. Obilna ili neredovna menstruacija jedan je od simptoma neaktivnosti štitne žlijezde. U ovom slučaju može se javiti i jak bol.

Izvor: Healthline