SRČANI UDAR kod ŽENA: Signali upozorenja koje tijelo šalje neposredno prije udarca!

637

Ko ih može prepoznati pobijedio je kaže kardiolog i preporučuje svima da pročitaju što su

Srčani udar često vodi na put kroz civilizacijske bolesti od kojih boluje relativno veliki procenat stanovništva. Obično je kriv nezdrav način života.

Nešto treba učiniti za zdravlje srca. Svako ko zanemari ovu brigu izlaže se riziku od infarkta miokarda. Može imati i fatalne posljedice, odnosno smrt. Stoga je u interesu svih spriječiti njegovu pojavu. To znači živjeti zdravije, ali i naučiti prepoznati njegove simptome, kako bi u slučaju napadaja pacijent što prije dobio medicinsku pomoć. Kako se srčani udar manifestuje kod žena? Doktorica Payla Kohli otkrila je više.

Bol u ruci može biti zbunjujući
Infarkt miokarda se obično manifestuje bolom u grudima ili lijevoj ruci. Kod žena se, međutim, može manifestirati i kao bol u leđima, vilici, vratu ili ramenima, što može biti zbunjujuće. Bol se lako javlja tokom noći, često je akutna ili iznenadna.

Bol u stomaku
Začudo, neki simptomi infarkta miokarda mogu se zamijeniti sa simptomima trovanja hranom ili vrlo jake žgaravice. Kod žena se javljaju akutni bolovi u stomaku i mučnina. Onaj ko nije baš upoznat sa simptomima srčanog udara neće ni pomisliti da je to zdravstveni problem.

Hladan znoj
Srčani udar je također povezan s jakim osjećajem anksioznosti koji pacijenti doživljavaju. Ovo je obično praćeno hladnim znojem. Hladan znoj općenito je odgovor ljudskog tijela na stres ili ozljedu. Javlja se kada tijelu nedostaje dovoljno kisika ili krvi. Stoga je razumljivo da se pojavljuje i kod srčanih udara.

Kratkoća daha i vrtoglavica
Drugi simptom srčanog udara kod žena su problemi s disanjem bez ikakvog razloga. Pojavljuje se nedostatak daha, kao da je osoba upravo trčala maraton, ali sjedi u stolici na poslu. To je znak upozorenja, na osnovu kojeg treba što prije posjetiti ljekara. Kratkoća daha je praćena velikim umorom, zbog čega pacijent ima poteškoća čak i pri odlasku na toalet.

preuzeto