Kako napraviti NAJLAKŠE NAVODNJAVANJE KAP PO KAP za nekoliko minuta: Par eura je dovoljno

Objavljeno:

Navodnjavanje kap po kap mijenja igru za vrtlare koji žele uštedjeti vodu i osigurati da njihove biljke dobijaju stalnu opskrbu vlagom. Iako komercijalni sistemi za navodnjavanje kap po kap mogu biti skupi i komplikovani za instalaciju, postoji jednostavno „uradi sam“ rešenje koje se može izraditi za samo nekoliko minuta koristeći lako dostupne materijale: plastične boce. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz korak po korak proces stvaranja vlastitog sistema za navodnjavanje kap po kap pomoću plastičnih boca, što vam omogućava da efikasno i efektivno zalijevate svoje biljke uz minimalan trud i troškove.

Potreban materijal:

Plastične flaše (2 litre ili 1 litar)
Oštre makaze ili nož
Bušilica ili ekser
Crijevo ili cijev (opcionalno)
Voda
Korak 1: Prikupite svoje materijale

Započnite prikupljanjem potrebnih materijala. Trebat će vam plastične boce, po mogućnosti veličine 2 litre ili 1 litar, kao i oštre makaze ili nož za rezanje boca. Osim toga, trebat će vam bušilica ili ekser da napravite rupe u bocama kako bi voda iscurila.

Korak 2: Pripremite boce

Koristeći makaze ili nož, pažljivo uklonite dno svake plastične boce. Ovo će služiti kao rezervoar za zadržavanje vode. Ako želite, također možete ostaviti čep na boci i izbušiti ili probušiti male rupe u njoj umjesto da potpuno uklonite dno. Ovo će vam omogućiti da lakše kontrolišete protok vode.

Korak 3: Probušite rupe u kapicama

Ako ste odlučili zadržati čepove na bocama, upotrijebite bušilicu ili ekser da napravite male rupe na čepovima. Ove rupe će služiti kao tačke iz kojih će voda kapati iz boca na vaše biljke. Pobrinite se da rupice ravnomjerno rasporedite po površini kapice kako biste osigurali ravnomjerno zalijevanje.

Korak 4: Instalirajte boce

Nakon što ste pripremili boce, vrijeme je da ih postavite u svoju baštu. Iskopajte rupu blizu osnove svake biljke koju želite zaliti i zakopajte boce naopačke, ostavljajući vrat otvoren iznad zemlje. Alternativno, možete objesiti boce o kočiće ili rešetke pomoću kanapa ili žice.

Korak 5: Napunite boce vodom

Svaku bocu napunite vodom, bilo kroz otvoreno dno ili tako što ćete sipati vodu na vrh boce ako ste ostavili poklopac. Kako se tlo oko boca suši, voda će postupno curiti iz rupa na čepovima, osiguravajući sporo i postojano dovod vlage direktno u korijenje vaših biljaka.

Korak 6: Nadgledanje i podešavanje

Pazite na svoj sistem za navodnjavanje kap po kap i pratite nivoe vlage u tlu. Ovisno o faktorima kao što su temperatura i vrsta biljke, možda ćete morati prilagoditi učestalost ili trajanje zalijevanja kako biste osigurali optimalan rast. Osim toga, možete eksperimentirati s različitim veličinama boca i obrascima rupa kako biste prilagodili svoj sistem za navodnjavanje tako da odgovara vašim specifičnim potrebama.

Prateći ove jednostavne korake, možete kreirati vlastiti sistem za navodnjavanje kap po kap koristeći plastične boce za samo nekoliko minuta. Ne samo da je ovo DIY rješenje jednostavno i jeftino za implementaciju, već je i ekološki prihvatljiv način za očuvanje vode i održavanje vaših biljaka zdravim i uspješnim tijekom cijele sezone. Isprobajte ga i uvjerite se koliko može napraviti razliku u vašoj bašti!

PREUZETO

Povezano

Najnovije