OVA ŽITARICA SNIŽAVA HOLESTEROL: Dr Tomašević preporučuje namirnicu koja reguliše masnoću u krvi i otkriva simptome “tihog ubice”

Objavljeno:

Doktor Miloje Tomašević otkriva kako da prepoznamo loš holesterol

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji. U 2021. godini čak pedeset i šest hiljada ljudi je preminulo od posledica ovog zdravstvenog problema. Kardiolog, profesor doktor Miloje Tomašević, u emisiji “Uranak” na televiziji K1 objašnjava zbog čega borba sa holesterolom u našoj zemlji predstavlja najveću bitku.

– Naša zemlja spada u grupu koja ima veoma visok kardiovaskularni rizik. Nažalost, nismo se izborili sa faktorima rizika, na prvom mestu je pušenje. Navike u ishrani nisu ispravne, standardizovane; jede se puno brze hrane, jede se štetna masnoća, testenina. Takođe, nismo se izborili s visokim krvnim pritiskom. Kod nas se smatra da, ako ste navikli na visok krvni pritisak, ne boli vas glava I nemate tegobe, da je to potpuno u redu. Ali, naravno da nije. Pritisak je tihi ubica, ne pravi puno simptoma, ali polako oštećuje krvne sudove, mozak, bubrege i dovodi do teških kardiovaskularnih i drugih problema.

Dr Tomašević objašnjava da postoji HDL holesterol koji se smatra poizitivnim i LDL holesterol koji je štetan i povećava rizik od ateroskleroze. Dodaje da pacijenti sa povećanim LDL holesterolom obično nemaju nikakve tegobe i simptome.

-Prvi simptomi se javljaju već u odmaklim godinama, kada taj hoelsterol počne da pravi komplikacije, a to su aterosklerotska bolestkoja zahvata sve krvne sudove, ali se manifestuje infarktom srca, anginom pektoris, na mozgu moždanim udarom, na nogama bolovima u listovima, pri hodu, disekcijom aorte, prskanjem aorte”, naveo je profesor.

Da li postoje prirodni preparati za smanjenje holesterola?

-Svaki dodatak ishrani ili suplement bi bio lek, da je prošao ispit kvaliteta. Suplementi ne mogu da zamene lekove i oni to nisu. Nisam protiv njih, ali sam svestan da mi nemamo dovoljno dokaza da je svaki od njih bezbedan i efikasan u punoj meri. Verovatno neki od njih jesu, mi lekari preporučujemo crveni pirinač, ali svaki suplement bi bio lek da je dovoljno ispitan i da je prošao vremenski ispit u smislu kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti – zaključio je prof. dr Miloje Tomašević.

NAJZENA.RS

Povezano

Najnovije