Velika većina ljudi čini ovu ključnu grešku prilikom uklanjanja krpelja. Zahvaljujući ovom triku izbjeći ćete infekciju 100%. Možete to učiniti za 10 sekundi

352

S početkom toplijih mjeseci, krpelji se vraćaju u akciju, donoseći sa sobom povećan rizik od ugriza i potencijalnog prenošenja bolesti kao što su lajmska bolest i krpeljni encefalitis.

Priroda počinje da oživljava, a sa tim dolazi i sezona krpelja. Ovi sićušni paraziti koji se hrane krvlju sisara mogu predstavljati zdravstveni rizik za ljude jer mogu prenijeti infekcije kao što su lajmska bolest i krpeljni encefalitis, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Ako ste ikada pronašli krpelja na sebi ili svojim kućnim ljubimcima, znate da je pravilno uklanjanje ključno. Najbolji način djelovanja može smanjiti rizik od infekcije i zaštititi vas, kaže dr. Deborah Weatherspoon.

Zašto je potrebno uklanjanje krpelja?
Krpelji su parazitska stvorenja koja se vežu za svoje domaćine kako bi se hranili njihovom krvlju. Njihovi domaćini su ptice, gmizavci, vodozemci i sisari, uključujući i ljude, kako objašnjava web stranica ZZMV-a. Iako nisu svi krpelji nosioci bolesti, ključno ih je ukloniti kako bi se izbjegao mogući prijenos bolesti ili infekcija na mjestu ugriza.

Temeljnim uklanjanjem krpelja sprječavate i njegovo daljnje razmnožavanje u domu i potencijalno širenje zaraze. Proces uklanjanja krpelja je jednostavan i može se obaviti kod kuće bez upotrebe posebnih proizvoda ili lijekova, rekla je dr. Deborah Weatherspoon.

Pravilno uklanjanje krpelja
Krpelji ne samo da su neugodni, već mogu prenijeti i opasne bolesti, pa je važno da ih uklonite što brže i efikasnije. Prije nego što počnete, važno je nabaviti potrebnu opremu. Pobrinite se da imate pri ruci pincetu s finim vrhom i alkohol za trljanje. Ako nemate alkohol, možete koristiti sapun i toplu vodu. Zatim pripremite malu čašu ili posudu za čuvanje uklonjenog krpelja.

Ako se krpelj nalazi na teško dostupnom mjestu, kao što je vrh ili potiljak, možete zamoliti voljenu osobu da vam pomogne da ga uklonite. Počnite tako što ćete pažljivo pregledati krpelja. Upotrijebite ogledalo da provjerite područje na kojem se krpelj nalazi i po potrebi raširite kosu.

Komarci bukvalno piju krv mnogih. Također biraju svoje žrtve prema njihovoj krvnoj grupi
Pomoću pincete uhvatite krpelja što bliže koži. Pazite da ne pritiskate previše, jer to može dovesti do prignječenja ili gnječenja. Zatim čvrsto uhvatite krpelja i povucite prema gore ravnomjerno i paralelno s kožom.

Nakon uklanjanja krpelja, dobro očistite alkoholom mjesto ugriza, pincetu i ruke. Ako alkohol nije dostupan, možete koristiti sapun i toplu vodu. Uklonjenog krpelja stavite u teglu ili posudu i čuvajte. Ako razvijete bilo kakve simptome bolesti, može biti od pomoći da krpelji budu dostupni za ljekarski pregled.

Prevencija je važna
Osim pravilnog uklanjanja krpelja, važno je i da se zaštitite od krpelja i smanjite rizik od ugriza. Na primjer, korištenje sredstava za odbijanje krpelja, nošenje dugih rukava i pantalona u travnatim i šumskim područjima, redovne tjelesne kontrole i uklanjanje krpelja što je prije moguće nakon otkrivanja.

PREUZETO