SIMPTOME multiple skleroze karakterizira opća malaksalost, koja pacijentima otežava svakodnevni život. Međutim, postoji nekoliko drugih simptoma koje pacijenti ne bi trebali zanemariti

928

Multipla skleroza je trajna bolest koja pogađa centralni nervni sistem i manifestuje se simptomima kao što su umor, otežano hodanje i problemi s govorom. Trenutno ne postoji tretman koji može u potpunosti izliječiti pacijenta, ali postoje određene opcije koje mogu pomoći osobama s multiplom sklerozom da bolje upravljaju neželjenim simptomima.

Simptomi multiple skleroze
Osobe s multiplom sklerozom mogu osjetiti različite simptome. Budući da je to hronična bolest, simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, a mogu se mijenjati i u zavisnosti od težine bolesti, iz mjeseca u mjesec, pa čak i iz dana u dan.

Visok umor bez očiglednih uzroka
Oko 80% pacijenata sa multiplom sklerozom pati od neobjašnjivog i jakog umora. Čak i ako im se način spavanja ne promijeni, i dalje se osjećaju umorno. Ovaj simptom multiple skleroze može otežati obavljanje rutinskih zadataka koji su nekada bili laki.

Problemi s hodanjem mogu se pojaviti kod multiple skleroze zbog:

anestezija donjih udova ili stopala,
neravnoteža,
slabost mišića
mišićni grčevi,
invaliditet oka.

Očne bolesti i poremećaji vida
Poremećaji vida često su jedan od prvih simptoma mnogih pacijenata s multiplom sklerozom i mogu utjecati na jedno ili oba oka. Ovi problemi se mogu pojaviti ili nestati, ili se vremenom pogoršati. Uobičajeni problemi s vidom povezani s multiplom sklerozom uključuju, na primjer, upalu očnog živca: bol ili zamagljen vid na jednom oku Diplopija ili dvostruki vid, nistagmus ili nevoljni pokreti očiju, može se pojaviti sljepoća.

Problemi vezani za govor
Multipla skleroza može uzrokovati lezije u mozgu koje utiču na govor. Poznati i kao dizartrija, ovi problemi mogu varirati od blagih do teških. Simptomi dizartrije uključuju nejasan govor, duge pauze između riječi ili slogova, promjene u glasnoći govornih zvukova

PREUZETO