Potcijenio je svoju suhu kožu i ubrzo je završio u bolnici. MALO LJUDI TO ZNA, ali suva koža je znak da postoji problem u ovom organu

1927

Veoma suva koža može ukazivati ​​na niz problema, kao što su nedovoljan unos vode, nezdrava ishrana i prekomerno korišćenje raznih proizvoda na rukama i drugim delovima tela. Međutim, ako je ovaj problem veoma ozbiljan i traje već duže vreme, to može ukazivati ​​na nešto ozbiljnije, kao što je ozbiljna bolest organa. Stoga je najbolje da se što prije obratite ljekaru ako primijetite bilo koji od ovih simptoma.

Opasan problem sa jetrom
Posebno, pacijenti sa cirozom mogu imati izuzetno suvu kožu, koja se ponekad naziva pergamentom. Ovo stanje se ponekad naziva pergamentna koža. Koža je tanka i naborana, a krvni sudovi su prošireni. Ova uznemirujuća promjena izgleda posebno je uočljiva na vratu, grudima, leđima, obrazima i rukama. Ostali simptomi ove opasne bolesti jetre uključuju:

hronična slabost i umor
pospanost iako ste se odmarali cijelu noć
mučnina koja se može pojaviti iznenada
gubitak apetita (čak i za omiljenu hranu)
jak bol u mišićima
blijedožute stolice i tamnije boje urina
Treba napomenuti da je jetra organ bez inervacije, pa pacijenti često nemaju simptome kada jetra zataji. Nažalost, posljedice ovog problema mogu biti vrlo ozbiljne po opće zdravstveno stanje, au nekim slučajevima i po život. Stoga je vrlo važno redovno posjećivati ​​liječnika i što prije početi liječiti sumnjive simptome (promjene na koži se često prve pojave).

Kako prepoznati rane simptome disfunkcije jetre?
Jetra je organ koji možda ne pokazuje simptome bolesti nekoliko godina. ‘Jetra nema senzorne nerve, tako da nije potrebno mnogo vremena da se osete znaci upozorenja da nešto nije u redu. Također, posebno kod kroničnih virusnih i alkoholnih bolesti, jetra ima veliki rezervni kapacitet, ali prije pojave prvih simptoma mogu proći godine ili čak decenije.

Uzmite neke preporuke
Kako biste održali dobru funkciju jetre i zaštitili je od potencijalnih bolesti, važno je pridržavati se određenih mjera opreza. To su posebno:

Zdrava ishrana: Jedite uravnoteženu ishranu bogatu povrćem, voćem, integralnim žitaricama, kvalitetnim proteinima i zdravim mastima. Također je važno unositi dovoljnu količinu vlakana koja pomažu detoksikaciji i pravilnosti probave.
Ograničite alkohol: Prekomjerna konzumacija alkohola može uzrokovati ozbiljno oštećenje jetre. Apstinencija je najbolja za njihovo zdravlje.
Režim pijenja: Umjesto toga, trebali bi piti puno vode kako bi hidratizirali svoje tijelo. Voda pomaže u uklanjanju toksičnih tvari iz tijela i podržava pravilnu funkciju jetre.
Izbjegavajte uzimanje previše lijekova: neki lijekovi, posebno ako se koriste duže vrijeme ili u prekomjernoj količini, mogu oštetiti jetru. Stoga, pratite dozu i uvijek čitajte njihove potencijalne nuspojave.
Redovna fizička aktivnost: Kretanje i tjelovježba promoviraju cjelokupno zdravlje i cirkulaciju krvi, što može doprinijeti dobroj funkciji jetre.

PREUZETO