NIKADA ne biste pomislili da su OVI simptomi bolest jetre. Ovo je 13 simptoma kod kojih rano liječenje može spasiti život

1099

Jetra je jedan od najvažnijih organa u tijelu. Oni su takođe jedan od najvećih organa u smislu veličine. Jetra ima različite funkcije. Pouzdano filtriraju toksine iz krvi, energetski su centar za druge organe i učestvuju u procesu probave. Ako zanemarite simptome bolesti jetre, u opasnosti ste od transplantacije.

Najbolji tretman za bolest jetre je, naravno, prevencija: Osigurajte adekvatnu hidrataciju. Izbjegavajte prerađenu hranu. Izbjegavajte prerađenu hranu u korist organske hrane koja sadrži manje natrijuma i drugih toksina. Konzumirajte integralne žitarice (ne mesne prerađevine, kobasice, salame itd.), žitarice, fermentisanu hranu, orašaste plodove i sjemenke. Uklonite upalna ulja iz svoje ishrane – uljane repice, kukuruza, soje i suncokreta. Sadrže preveliku količinu omega-6 masnih kiselina.

Konzumirajte zdrave masti (maslac, avokado, tečna ulja: kokosovo, laneno, maslinovo, konopljino). Izbacite prerađene šećere iz svoje ishrane. Jedite puno vlakana: chia sjemenke, artičoke, avokado, brokoli, prokulice, itd. Ograničite unos fruktoze (voćnog šećera) na 20 g/dan.

Simptomi bolesti jetre
1. Žutilo kože

Jedan od prvih znakova oštećenja jetre je promjena boje kože. Oštećena jetra ne može pravilno filtrirati opasne toksine iz krvi, pa se toksini mogu nakupljati u njoj. Jedna od tih supstanci je bilirubin, koji uzrokuje žutilo kože. Bilirubin je vrsta žučnog pigmenta. Žuč se proizvodi u jetri i pomaže probavi. Međutim, ako je jetra oštećena, ona ne može razgraditi bilirubin i uzrokuje nakupljanje bilirubina u krvi. U tom slučaju koža će požutjeti. Ovo žutilo prvo pogađa nokte na rukama i nogama. Bjeloočnica će također biti pogođena.

2. Promjene u stolici i urinu
Iako to nije nešto što bi trebalo redovno raditi, ponekad su neophodne pretrage stolice i urina. Ako se boja ili konzistencija oboje promijeni, to može biti znak oštećenja jetre. Ako je urin previše taman ili pjenast ili je stolica previše svijetla ili vodenasta, posjetite liječnika kako biste bili sigurni.

3. Otečen stomak
Ako osjećate da vam je stomak iznenada natečen, to može biti i problem s jetrom. Kada je jetra oštećena, ona počinje da zadržava vodu, što se onda manifestuje nadimanjem želuca ili abdomena.

4. Bol
Ako osjetite bol u abdomenu ili jak bol u trbuhu, to može biti problem s jetrom. Ovaj bol možete osjetiti kada jetra ne radi kako treba. Čak i ako je bol na lijevoj strani trbuha umjesto na desnoj strani gdje se nalazi jetra, preporučljivo je posjetiti ljekara.

5. refluks i povraćanje
Ako osjetite povećan refluks želučane kiseline natrag u jednjak, velika je šansa da je uzrok tome jetra. Oštećenje jetre može uzrokovati plinove u crijevima koji potiskuju želučane sokove natrag u jednjak, što dovodi do probavne smetnje i refluksa.

Ostali simptomi:
hronični umor
letargija
anksioznost i depresija
glavobolje
kronične bolove u mišićima i zglobovima
akni i drugih kožnih problema
dijareja, zatvor
hormonalni disbalans

preuzeto