SIMPTOMI BOLESTI JETRE, uočite ih rano: 10 znakova KOJE VAM ŠALJE VAŠE TIJELO!

1530

Jetra je organ koji se naziva i čistač tijela, pa je jedan od najvažnijih u ljudskom tijelu. Zato je veoma važno da ostane zdrava i neopterećena, a to postižemo zdravim načinom života, zdravom ishranom i konzumacijom tečnosti, gde uključujemo vodu, biljne čajeve, prirodne, ceđene sokove, a alkohol ograničavamo na minimum.

Koji su simptomi bolesti jetre?

Znakovi i simptomi bolesti jetre mogu uključivati:

Žutilo kože i bjeloočnica (žutica)
Hronični umor ili pretjerani umor
Bol i oteklina u trbuhu (posebno na donjoj desnoj strani)
Edem ili oticanje stopala i gležnjeva
Neobjašnjivi svrab kože
Urin tamne boje
Blijedobijele ili krvave stolice ili stolice boje katrana
Mučnina ili povraćanje
Gubitak apetita
Sklonost lakom stvaranju modrica.
Postoje neki slučajevi u kojima su simptomi toliko blagi ili nespecifični da osnovna bolest jetre ostaje neprimijećena ili nedijagnostikovana. Kako zatajenje jetre napreduje, simptomi mogu postati ozbiljniji.

Kako bi procijenio obim oštećenja i utvrdio je li vrijeme za operaciju jetre, vaš će liječnik vjerovatno izvršiti kombinaciju sljedećih testova, uključujući:

kompletna krvna slika sa hepatogramom (analiza jetrenih enzima, transaminaza kao što su ALT i AST, alkalna fosfataza, amilaza, bilirubin)
testove jetre zajedno sa fizičkim pregledom
(CT) abdomena
ultrazvuk abdomena
biopsija tkiva.

Koje su komplikacije bolesti jetre?

Kada oštećenje jetre postane kronično, bolest jetre napreduje do ožiljaka, također poznatog kao ciroza. To na kraju dovodi do zatajenja jetre i često smrti. Ciroza takođe može dovesti do raka jetre. Za neke ljude, simptomi ciroze su prvi znak bolesti jetre. Na sreću, rak jetre je rijedak i obično se liječi uklanjanjem dijela jetre, transplantacijom, kemoterapijom ili radioterapijom.

Liječenje jetre

Kao i kod mnogih drugih bolesti, liječenje bolesti jetre varira od osobe do osobe, ovisno o specifičnoj dijagnozi i progresiji bolesti. Što se ranije problem otkrije, veće su šanse za izlječenje. Bolest jetre u ranom stadijumu može se riješiti čak i promjenama u načinu života kao što je prestanak konzumiranja alkohola, zdrava ishrana i (ako je potrebno) gubitak težine. Uznapredovalija bolest jetre, rak jetre ili druge ozbiljne komplikacije mogu zahtijevati operaciju jetre, određene lijekove ili druge tretmane.

PREUZETO