Ignorirao sam ovaj simptom i bio je krvni ugrušak; 90% ljudi NE PRIMJEĆUJE ovaj suptilni simptom

Objavljeno:

Zgrušavanje krvi je jedan od normalnih odbrambenih mehanizama organizma. Ako krv nije imala sposobnost zgrušavanja, čak i manje ozljede bi krvarile. Problem nastaje kada se krvni ugrušci formiraju u tijelu bez ikakvog razloga.

Glavni simptom koji ukazuje na poremećaj cirkulacije krvi uzrokovan nastankom krvnog ugruška je otok. Otok se najčešće javlja na donjim udovima, ali se može pojaviti i na rukama. To ovisi o lokaciji krvnog ugruška. Otok je uglavnom karakterističan za duboku vensku trombozu i može biti vrlo opasan ako ugrušak prođe kroz krvotok. Ako ugrušak dospije u pluća, može uzrokovati plućnu emboliju.

Pazite na sumnjivu bol
Krvni ugrušci u ekstremitetu uzrokuju bol u zahvaćenom ekstremitetu. Krvni ugrušak u nozi može se prepoznati po oštrom bolu koji se pogoršava pri pokretu. Ako se ugrušak nalazi u krvnoj žili u abdomenu, drugi simptomi uključuju bol u trbuhu. Ipak, najopasniji je bol u grudima praćen dubokim disanjem, kratkim dahom i kašljem. Ovo su simptomi plućne embolije opasne po život. Trebali biste odmah potražiti medicinsku pomoć.

Manje uobičajeni simptomi ugrušaka
Manje uobičajeni simptomi uključuju dijareju, krvavu stolicu, povraćanje, mučninu i oticanje abdomena (ascites). Ovi simptomi su uzrokovani stvaranjem krvnih ugrušaka u krvnim sudovima u abdomenu. Ovisno o tome koji organi ne dobijaju dovoljno krvi, ne mogu se pojaviti svi ovi simptomi. Ako imate bolove u stomaku koji se iznenada javljaju i nestaju, posetite svog lekara radi kompletnog pregleda.

Ugrušak u mozgu – moždani udar
Krvni ugrušci se mogu formirati bilo gdje u tijelu, čak i u mozgu. To blokira dotok krvi i kisika u mozak. Budući da je mozak vrlo osjetljiv na nedostatak kisika, to može dovesti do teških simptoma, pa čak i smrti. Ako se pojave ovi simptomi, odmah potražite medicinsku pomoć:

utrnulost ili slabost u ruci ili rukama (obolela osoba ne može podići ruke iznad glave)
utrnulost na jednoj strani tijela, uključujući lice i noge
poteškoće u govoru ili razumijevanju izgovorene riječi
zbunjenost i dezorijentacija
nesposobnost da se odgovori
nagle promene u ponašanju
promjene vida ili iznenadni gubitak vida na jednom ili oba oka
problemi sa ravnotežom i hodanjem
Vrtoglavica, iznenadna jaka glavobolja bez razloga
mučnina i povraćanje
Budući da ovi simptomi često dolaze i nestaju, važno je zapamtiti da je ovo prolazni oblik cerebralne anemije. Krvni ugrušak također može djelomično blokirati dotok krvi u mozak umjesto da ga potpuno blokira. Čak i ako simptomi nestanu, potražite medicinsku pomoć i obavijestite svog liječnika o svim problemima. Također, uvjerite se da znate kako pružiti prvu pomoć za moždani udar.

PREUZETO

Povezano

Najnovije