RAK PLUĆA IMA ČUDNE SIMPTOME: Bol u ramenu i zglobovima je jedan od njih, pa ga često brkamo sa drugim bolestima

772
Radiology doctor examining at chest x ray film of patient at health care clinic

Rak pluća najčešće je povezan sa plućnim simptomima. Zato ga često ne povezujemo s drugim simptomima koji prate bolest.

Najčešći simptom da nešto nije u redu s našim plućima je kašalj. Ako traje duže od 3 nedelje, ne oklevajte da se obratite lekaru, jer je to glavni simptom koji nas upozorava na mogućnost raka. Bolest može zahvatiti i druge dijelove našeg tijela.

Mnogi pacijenti su veoma iznenađeni pregledom i konačnom dijagnozom.
Na prijemu kod doktora, mnogi pacijenti se čude što kada dođu kod doktora sa problemima u predelu ramena, on ih ne šalje na rendgenski snimak grudnog koša. Mnogi od njih su mislili da je doktor pogrešio i čak su želeli da odbiju pregled. Često se iznenade kada od svog doktora čuju da imaju rak pluća. Ova vrsta raka često se javlja u gornjem režnju, pa bolest može biti bolna u predjelu ramena. Ovaj dio pluća se obično uklanja operacijom koja se zove lobektomija.

Uobičajeni simptomi koji upućuju na rak uključuju, pored dugotrajnog kašlja, ponovljene infekcije u predjelu grudnog koša, koje se dugoročno mogu liječiti. Također možete iskašljati krv ili osjetiti bol prilikom disanja. Kao rezultat kašlja, osoba se osjeća umorno i bez energije. Može se javiti i anoreksija i povezan gubitak težine. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, ne oklijevajte da se obratite svom ljekaru.

Može potrajati zaista dugo da se poseti specijalista za plućne bolesti, jer je problem i opterećenje trenutnog specijaliste. Preporučuje se da unaprijed posjetite web stranicu liječnika kako biste saznali kako se nosi sa trenutnom situacijom i koliko često obavlja zahvat.

Korisno je detaljno opisati ove simptome bez ublažavanja kako bi se utvrdilo da li su potrebni hitni testovi. Može nam dati savjet i ljekar opće prakse, ali ako je problem dugotrajan, vjerovatno će nas uputiti na stručnu pomoć. Neki doktori nude mogućnost komunikacije putem kompjutera na svojoj web stranici, ali to ipak može riješiti trenutnu situaciju.

PREUZETO