RAK PANKREASA JE TIHI UBICA. Stručnjaci upozoravaju da obratite pažnju na pet glavnih simptoma

7367

Rane simptome raka gušterače je lako propustiti. Samo 12,5% pacijenata živi duže od pet godina nakon bolesti. Prema riječima stručnjaka, posebno je pet simptoma koje treba prepoznati. Rano otkrivanje spašava živote.
Američki TV voditelj Jerry Springer preminuo je u četvrtak od raka pankreasa. Bolest mu je dijagnosticirana prije samo nekoliko mjeseci.

Rak pankreasa poznat je kao “tihi ubica” jer se njegovi simptomi lako mogu propustiti. Prema istraživanju iz 2022. koje je provela Mreža za akciju protiv raka pankreasa i koju je objavio britanski Daily Mail, 83% odraslih nije svjesno simptoma bolesti.

Štoviše, većina njih se dijagnosticira tek nakon što je rak metastazirao ili se proširio. Prema Nacionalnom institutu za rak (NCI) u Velikoj Britaniji, samo 13% njih uspije da se zaustavi na primarnom mjestu. Stručnjaci ističu da rano otkrivanje simptoma može spasiti život. Glavne uključuju

Hepatitis
Jedan od najčešćih ranih simptoma raka gušterače je žuta boja kože i očiju. Ovo je uzrokovano nagomilavanjem bilirubina, žuto-smeđe supstance koja se proizvodi u jetri. Kada jetra radi normalno, žuč putuje do crijeva i pomaže u razgradnji masti. Međutim, ako se žučni kanali začepe, bilirubin počinje da se akumulira, a koža i oči postaju žute. Žutica također može uzrokovati mučninu, povraćanje, probavne smetnje i umor.

Bol u stomaku
Drugi simptom raka pankreasa je bol u stomaku. Tumori koji se prvo formiraju u donjem dijelu pankreasa mogu brzo rasti i vršiti pritisak na okolne organe. Jedan od ovih organa je želudac; Pancreatic Action Network procjenjuje da otprilike 70% pacijenata s karcinomom gušterače doživljava bol u želucu.

Bol u leđima
Pored bolova u stomaku, pacijenti sa karcinomom gušterače takođe imaju bol u leđima. Bol u leđima se obično javlja ispod lopatica. Međutim, može se pojaviti iu ramenima i može biti gore kada ležite.

Nagli gubitak težine.
Pacijenti s karcinomom gušterače mogu imati smanjen apetit ili gubitak apetita, što može dovesti do gubitka težine. Potisnut apetit može biti uzrokovan nedostatkom funkcionalnih enzima pankreasa koji pomažu u razgradnji masti, ugljikohidrata i proteina.

Plutajuće stolice
Drugi simptom raka pankreasa mogu biti abnormalne promjene stolice. Plutajuća stolica obično je uzrokovana naglim promjenama u ishrani kao što su brokula, pasulj i sočivo. Međutim, može biti uzrokovan i nedostatkom žuči, koju proizvodi jetra za filtriranje toksina, viška holesterola i drugih otpadnih proizvoda.

Ako se žuč ne apsorbira pravilno, dolazi do hemijske neravnoteže. Ako tumor blokira gušteraču, neprobavljena hrana prebrzo prolazi kroz probavni trakt, što rezultira nedovoljnom apsorpcijom nutrijenata iz pankreasa i proljevom. Ovo zauzvrat može dovesti do visokog sadržaja masti u stolici, uzrokujući da stolica lebdi i izgleda masno ili blijedo.

preuzeto