KAKO NAPRAVITI DOMAĆE TABLETE ZA MAŠINU ZA PRANJE SUDOVA? Ovaj prirodni recept će vam uštedjeti desetine eura

143

Domaće tablete za mašinu za pranje sudova, zahvaljujući kojima uštedim stotine kruna godišnje. Evo prirodnog recepta za kocke sode bikarbone. Jeftini su i ekološki, a njihova proizvodnja traje samo nekoliko minuta. Pošto poznajem ovu metodu, ne kupujem hemijske tablete. Kako sami napraviti tablete za mašinu za pranje sudova?

Domaće tablete za mašinu za pranje sudova. Prirodna formula bez boraksa. Kako to učiniti?
Za pripremu tableta trebat će vam sljedeći sastojci. Proporcije su izuzetno važne, stoga koristite istu čašu za mjerenje sastojaka.
– 1 velika šolja sode bikarbone
– 1/2 šolje soli
– 1/4 šolje limunske kiseline
– 1/2 šolje vode
– silikonski kalup za led

Kako napraviti prirodne tablete za mašinu za pranje sudova? Upute korak po korak
Započnite pripremu domaćih kockica tako što ćete lim za pečenje obložiti papirom za pečenje. Zatim ga pospite sodom bikarbonom. Sipati na papir i ravnomjerno rasporediti. Zatim stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite 30 minuta.

Zatim sipajte ohlađenu sodu u činiju. Dodajte so i limunsku kiselinu. Zatim dodajte vodu uz stalno mešanje.

Kada masa dobije odgovarajuću gustoću, stavite je u silikonski kalup za led. Zahvaljujući njemu oblikujete oblik tablete koji se uklapa u posudu na vratima mašine za pranje sudova.

Takve kocke čuvajte u dobro zatvorenoj tegli kako vlaga ne bi ušla unutra.

Kako koristiti i čuvati prirodne tablete u mašini za pranje sudova?
Izuzetno je važno koristiti kalup veličine džepa u mašini za pranje sudova. Prirodne kocke se bolje rastvaraju i nisu štetne za okolinu. Štaviše, koštaju peni i zahvaljujući njima uštedim stotine kruna godišnje.

Prirodna zamjena za sredstvo za ispiranje u mašini za pranje sudova
Ne samo da tablete za pranje posuđa imaju svoju ekološku zamjenu. Lak se može zamijeniti i jeftinijom i zdravijom varijantom. Ovdje nema potrebe za miješanjem, samo sipajte malo jabukovog sirćeta u posudu u mašini za pranje sudova. Ima učinak pranja i dodatno dezinficira posuđe.

Ne zaboravite da ga ne koristite kada perete porculan sa šarama. To može negativno utjecati na njihov vijek trajanja.

PREUZETO