HRANA KOJA POVEĆAVA RIZIK OD TROMBOZE: Jedemo ih svaki dan i oštećuju arterije

2647

Konzumiranje određene hrane povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Ako želite da očuvate svoje zdravlje, neophodno je da se pridržavate pravilno odabrane prehrane. Klinički nutricionista Chris Smith upozorava na hranu koja negativno utiče na cirkulaciju krvi.
Konzumiranje određene hrane povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Stoga je veoma važno da se pravilno hranite ako želite da ostanete zdravi. Klinički nutricionist Chris Smith upozorava na hranu koja negativno utječe na cirkulaciju krvi.

„Crveno meso, slatkiši, čips, beli hleb i pržena hrana su definitivno na listi „ne“. Međutim, zeleno i žuto povrće treba da izbegavaju osobe koje imaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka (stariji ljudi, osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima).

Spanać, kopriva i salata. Posebno obratite pažnju na unos peršuna. Sto grama ovog povrća sadrži 20 dnevnih doza vitamina K. To znači da je rizik od nastanka krvnih ugrušaka 20 puta veći.

Vrlo je važno održavati tijelo hidriranim, jer gusta krv može biti uzrokovana i dehidracijom, a pomažu i napici poput kafe. Neka istraživanja su pokazala da kofein može povećati rizik od nastanka krvnih ugrušaka, posebno kod osoba s visokim krvnim tlakom i kolesterolom.

Krvni ugrušci nastaju kada se krv zgusne u polučvrstu masu. Prema liječnicima, ovo je efikasan odgovor za zaustavljanje krvarenja na mjestu ozljede, ali može uzrokovati probleme ako blokira protok krvi u vitalna područja kao što su srce i pluća. Simptomi i znaci krvnog ugruška na koje treba obratiti pažnju su nedostatak daha ili otežano disanje, bol u grudima, kašalj, znojenje, vrtoglavica, problemi s vidom i govorom, iznenadni gubitak svijesti i opća slabost.

Faktori rizika uključuju pušenje, visok krvni pritisak i aterosklerozu – naslage holesterola i masti na zidovima krvnih sudova koje ih sužavaju i sprečavaju protok krvi.

Namirnice koje su dobre za cirkulaciju:

Cvekla

Nuts

Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti

preuzeto