Jetra u nevolji moli za pomoć. Uobičajeni SIMPTOMI bolesti uključuju umor ili mučninu

292

Jetra je vrlo važan organ koji ima veliki utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje. Ako prepoznate ove simptome, možda imate posla s vrlo ozbiljnom opasnošću.

Bolest jetre može imati ozbiljan utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje, zbog čega je važno uvijek djelovati rano ako prepoznate simptome – u suprotnom, takav problem može dovesti do zatajenja organa i kasnije smrti. Međutim, ako potražite pomoć na vrijeme, relativno su velike šanse za oporavak. Također imajte na umu da mnogi problemi mogu utjecati na jetru, od kojih svaki može imati različite simptome, kaže dr. Saurabh Sethi.

Opšti simptomi bolesti jetre
Simptomi bolesti jetre mogu varirati ovisno o osnovnom uzroku problema. Međutim, postoji nekoliko uobičajenih karakteristika koje nikada ne smijete zanemariti, a ako se pojave, obratite se svom ljekaru što je prije moguće. Oni posebno uključuju:

žuta koža i oči,
tamni urin
blijeda, krvava ili crna stolica,
otečeni gležnjevi, noge ili stomak,
mučnina,
često povraćanje,
slab apetit,
uporan umor,
osjećaj svraba kože,
lakše nego inače.
Ovi simptomi generalno mogu ukazivati ​​na bolest jetre i stoga je dobro paziti na njih. Ako ih prepoznate, što prije se obratite svom ljekaru koji će vam pomoći u postavljanju dijagnoze i preporučiti odgovarajući tretman.

Simptomi virusnog hepatitisa
Virusni hepatitis je upala jetre uzrokovana virusom i jedan je od najopasnijih problema. Što je još gore, ova bolest može biti u vašem tijelu dugo vremena, bez jasnih simptoma – oni se pojavljuju tek kada je organizam značajno oštećen. Međutim, tipični simptomi uključuju:

umor, pad energije i opšta slabost,
bol u mišićima i zglobovima,
bol u stomaku,
mučnina,
povraćanje
smanjen apetit,
tamna mokraća i svijetla stolica,
žutica.

Zdravlje bubrega je podložno čestim lošim navikama, koje uključuju, na primjer, prekomjeran unos soli
bol u stomaku
Ako želite da se zaštitite od ove opasne bolesti, preporučljivo je da se vakcinišete protiv nje, koja je obavezna i u Češkoj.

Masna jetra
Još jedan tipičan problem je masna jetra, koja može nastati kao rezultat prekomjernog konzumiranja alkohola ili neodgovarajuće prehrane. Međutim, ovo je opasan problem koji može dovesti do otkazivanja samog organa. Stoga, ako prepoznate njegove simptome, obratite se svom ljekaru što je prije moguće – oni uključuju:

vrućica,
mučnina i povraćanje,
žutica,
opšta slabost i umor,
neobjašnjivi gubitak težine
smanjen apetit,
svrab kože
otečene noge i stomak.
Izvor: Healthline